IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Дронамикс" получи обозначителни кодове от IATA и ICAO

Това са основните идентификатори на компанията, нейните полети, дестинации и документите за товара

18:54 | 13.07.23 г.
Снимка: Дронамикс
Снимка: Дронамикс

Компанията за карго дрон превози „Дронамикс“ обяви днес, че официално е получила обозначителни кодове на Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) и Международната организация за гражданска авиация (ICAO).

Дружеството е първото за товарни дронове, което получава такива кодове, отбелязва се в съобщението.

Кодовете на IATA играят критична роля в авиационната индустрия, като служат като основни идентификатори за авиокомпаниите, техните дестинации и документите за товара, поясняват от дружеството.

Получените кодове позволяват на „Дронамикс“ да бъде официално призната като авиокомпания, така че да поддържа търговски междусистемни споразумения с други превозвачи на IATA. Това ще улесни връзките със спедитори и ще позволи публикуването на графици на полети чрез OAG, водещият световен доставчик на цифрова полетна информация.

На „Дронамикс“ е присвоен код за обозначаване на IATA „OY“, заедно със счетоводния префикс „651“. Двубуквеният код ще се използва за установяване на номерата на полетите на дружеството за стандартизирана идентификация на операциите. Счетоводният префикс дава на компанията възможността да издава въздушни товарителници (AWB).

Кодовете за обозначаване на ICAO допълнително затвърждават присъствието на дружеството в глобалната авиационна общност, посочва се още в съобщението на компанията. Присвоени са ѝ телефонна позивна "Черен лебед" (Black Swan) и 3-буквено обозначение DXE.

Кодовете на ICAO се използват широко от пилоти и ръководители на въздушно движение по целия свят, като играят решаваща роля в планирането на полета, комуникацията с контрола на въздушното движение и разпространението на важна информация чрез известията за въздушни мисии (NOTAM).

В края на май „Дронамикс“ осъществи успешно първия тестови полет на безпилотния самолет „Черен лебед“ на летището в Балчик. След полета компанията подготвя разгръщането и на търговските си операции.

Предстои дружеството да осъществи финансиране от серия А тази година. Досега компанията е набрала 40 млн. долара финансиране, вкл. и от Европейския съвет за иновации и листването на БФБ-София на свързаната компания "Дронамикс Кепитъл". 

В последната година акциите на „Дронамикс Кепитъл“ поскъпват с почти 27%, а пазарната капитализация надвишава 15,8 млн. лева. Акциите на дружеството дават достъп до дял от „Дронамикс Глобъл“ при бъдещо листване на компанията.

Свързани компании:

Дронамикс Кепитъл АД(DRON)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:44 | 13.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още