IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приходите на "Смарт Органик" нарастват с 40% за полугодието

Строителството на базата в Божурище е започнало през юни, вторият етап от изграждането на базата може да стартира веднага след първия

10:25 | 14.07.23 г.
Снимка: Смарт Органик АД
Снимка: Смарт Органик АД

Производителят на биохрани „Смарт Органик“ отчита 40% ръст на приходите за първото полугодие в сравнение с първата половина на 2022 г. През юни компанията отчита абсолютен рекорд на месечните приходи досега – около 7,7 млн. лева.

Това е коментирал основателят на компанията Яни Драгов на онлайн среща с инвеститорите, проведена миналата седмица. Запис с презентацията му е публикуван на сайта на компанията.

Представените приходи са от органичен ръст и не включват приходите от бранда за смутита „Фрудада“, след като „Смарт Органик“ придоби 70% от производителя им „Сантулита“ ООД пред миналата година. Драгов обяснява, че съпоставката е на базата на сравними продажби. От „Фрудада“ има още 1-2% ръст на приходите, като през първото тримесечие дружеството отчита положителна EBITDA (печалбата преди лихвите, данъците, амортизацията и обезценяването) и има 25% увеличение на продажбите.

Изключително силно повишение от „Смарт Органик“ отчитат при частните марки – т.е. производство за клиенти. Ръстовете са по-големи и от собствените им марки, коментира Яни Драгов. Той призна, че това носи известен риск, но клиентите, за които дружеството произвежда, са дългогодишни такива, а и се правят продукти, за които би било трудно да се премине към нов доставчик.

Производството на ядкови кремове ще се премести в България

След като през юни „Смарт Органик“ придоби фалиралия германски производител на ядкови кремове Naughty Nuts, Яни Драгов посочва, че производството на ишлеме в Италия ще се прехвърли в България.

Компанията Naughty Nuts е основана през януари 2021 г. от Бенджамин Портен и Лоренц Грейнер в Кьолн, Германия. Тя продава продуктите си в над 1200 обекта, включително популярни търговци на дребно като REWE, EDEKA и органичните магазини на den.

През 2022 г. компанията реализира оборот от 2,5 млн. евро, но не успява да събере достатъчно инвестиционен капитал, който да покрие разрастващата се дейност, и изпада в несъстоятелност.

„Смарт Органик“ купува само активите на дружеството, без никакви задължения. Екипът се запазва, като основателите на Naughty Nuts оглавяват германското дружество на публичното дружество.

Драгов очаква от ядковите кремове да се реализират бързи приходи.

Базата в Божурище

През юни е започнало строителството на базата на „Смарт Органик“ в Божурище, казва още Яни Драгов. Очаква се строителството да приключи около март 2024 г.

В тази база ще се разширят текущи производства, защото при някои продукти почти е достигнат максимален капацитет. Ще има и някои нови линии.

Парцелът позволява строителството на още една сграда и, по думите на Драгов, е много възможно да се стартира втори етап на проекта веднага след приключването на първия, за да се внедрят повече нови производства.

Дивидент

Общото събрание на акционерите на „Смарт Органик“ е приело на 13 юли изплащането на брутен дивидент на акция в размер на 0,2 лева. На акционерите ще бъде изплатена обща сума в размер на 2,062 млн. лева.

Дивидентът ще се изплаща на акционерите чрез „Централен депозитар“ АД в срок от 90 дни от датата на провеждането на общото събрание.

Останалата част от печалбата на „Смарт Органик“ за 2022 г. в размер на малко над 6,3 млн. лева се отнася като неразпределена печалба.

В последната година акциите на „Смарт Органик“ поевтиняват с почти 23%, а пазарната капитализация на дружеството е за почти 139,2 млн. лева.

Свързани компании:

Смарт Органик АД(SO)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:25 | 14.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още