IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтинява, но цената върви към най-силния месечен ръст от над година*

В петък цените на Брента и американския лек суров петрол достигнаха най-високите си нива от април

10:22 | 31.07.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола стартират седмицата с понижение, но се движат близо до тримесечните си върхове и са напът да отбележат най-големия си месечен ръст от повече от година насам заради очакванията, че Саудитска Арабия ще удължи доброволното свиване на добива до септември и ще затегне световното предлагане, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол от сорта Брент поевтиняват с 30 цента, или 0,35%, до 84,69 долара за барел, а цената на фючърсите върху американския суров петрол от типа West Texas Intermediate се понижава с 24 цента, или 0,3%, до 80,34 долара за барел.

В петък цените на Брента и американския лек суров петрол достигнаха най-високите си нива от април насам, повишавайки се за пета поредна седмица, тъй като по-затегнатите доставки на петрол в световен мащаб и очакванията за край на повишаването на лихвените проценти в САЩ подкрепиха ръста на цените. И двата бенчмарка са напът да приключат юли с най-големия си месечен ръст от януари 2022 г. насам.

„Макар да изглежда, че за момента цената на суровия петрол може да е отразила всички добри новини за инфлацията и устойчивостта на икономиката на САЩ, тя все още може да продължи да се повишава“, смята Вандана Хари, основател на компанията доставчик на анализи за петролния пазар Vanda Insights.

„По-голяма част от силната активност на купувачите се наблюдава по време на часовете за търговия в САЩ, а активността по време на азиатската сесия остава сравнително ниска и е лош индикатор за настроенията“, добавя Хари.

Междувременно се очаква Саудитска Арабия да удължи мерките за доброволното свиване на добива на петрол от 1 млн. барела на ден за още един месец, като включи и септември, смятат анализатори.

„Цените на петрола са се повишили с 18% от средата на юни, тъй като рекордно високото търсене и съкращенията на доставките от Саудитска Арабия отново доведоха до дефицит, а пазарът се отказа от песимизма си по отношение на ръста на цените“, коментират анализатори на Goldman Sachs в бележка от 30 юли.

„Все още очакваме допълнителното свиване на добива на Саудитска Арабия с 1 млн. барела дневно да продължи през септември и да бъде намалено наполовина от октомври.“

От банката поддържат прогнозата си за цената на Брента, която според тях ще се повиши до 86 долара за барел през декември и очакват той да поскъпне до 93 долара през второто тримесечие на 2024 г.

Goldman Sachs изчисли, че търсенето на петрол в световен мащаб е нараснало до рекордните 102,8 млн. барела на ден през юли и ревизира нагоре прогнозите за търсенето за 2023 г. с около 550 хил. барела на ден въз основа на по-силните оценки за икономическия растеж в Индия и Съединените щати, компенсиращи спада в потреблението на Китай.

„По-силното търсене води до умерено по-голям дефицит през второто полугодие на 2023 г. от очакваното, средно 1,8 млн. барела на ден, и до скромен дефицит от 0,6 млн. барела дневно през 2024 г.“, се казва в доклада.

Главният изпълнителен директор на Exxon Mobil Дарън Уудс заяви, че компанията очаква рекордно търсене на петрол през тази и следващата година и че това може да помогне за ръста на цените на енергията през втората половина на годината.

В САЩ енергийните компании намалиха броя на работещите нефтени платформи за осми пореден месец през юли с една до 529, отчетоха от Baker Hughes в седмичния си доклад в петък.

*Цените са актуални към 9:45 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:23 | 31.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още