IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските индекси изпращат успешен юли

Wall Street е в очакване на нова голяма порция финансови отчети

23:27 | 31.07.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Американските индекси записаха умерен ръст в понеделник, след като Wall Street даде начало на натоварена седмица за сезона на отчетите и същевременно завърши един успешен месец, пише CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибави 100,24 пункта, или 0,28%, приключвайки деня на ниво от 33 559,53 пункта. Широкият индекс S&P 500 напредна с 0,15% до 4588,96 пункта. Технологичният индекс Nasdaq Composite пък се повиши с 0,21% до 14,346,02 пункта.

Акциите приключиха юли успешно. S&P 500 записа 3,1% ръст, като това е петият му пореден месец на растеж – първо такова постижение от 7-месечната му успешна серия, завършила през август 2021 г. Nasdaq пък сложи край на юли с 4,1% повишение за месеца, като за първи път от април 2021 г. записа пети пореден успешен месец.

Dow прибави близо 3,4% за юли. Миналата седмица индексът успя да се задържи на зелено за 13 дни, което беше най-дългата му подобна серия от 1987 година насам.

През последните седмици инвеститорите са все по-обнадеждени за сценария с меко приземяване за икономиката, тъй като икономическите данни показват, че пазарът на труда продължава да е силен, а инфлацията се забавя. Финансовите отчети за второто тримесечие също продължават да са по-добри от очакваното.

„Финансовите резултати на фирмите не са толкова зле, колкото се опасявахме, а очевидно това е добро за пазара“, коментира Крис Закарели от Independent Advisor Alliance. „Част от причината пазарът да се радва на рали през целия месец е, че в допълнение към добрите новини за икономиката, също така виждаме, че корпоративните отчети не са толкова засегнати, колкото мнозина се опасяваха".

Въпреки че сезонът на отчетите вече е преминал средата си, главният инвестиционен директор е в очакване на данните на Amazon и Apple по-късно тази седмица, които биха могли да „зададат тона“ за останалата част от пазара.

„Ако те дадат наистина добри прогнози, бихме могли да видим как бичият пазар наистина продължава да набира скорост и дори да видим набиране на инерция към есента“, допълва той.

Миналата седмица Федералният резерв на САЩ повиши лихвите до най-високото им ниво от повече от 22 години, след като одобри дългоочакваното увеличение с четвърт пункт. Председателят на Фед Джером Пауъл каза, че централната банка ще взима решения, базирани на данни, като ще подхожда „заседание за заседание“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:28 | 31.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още