IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските акции може да са глобални победители още едно десетилетие

Основен фактор за пазарите е местният икономически растеж, а този на САЩ ще бъде подкрепен от висока производителност заради новите технологии

07:54 | 07.08.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

След като се представяха най-добре през 12 от последните 13 календарни години, могат ли американските акции да доминират още едно десетилетие, се пита на страниците на Financial Times Ребека Патерсън, бивш главен инвестиционен директор на Bridgewater Associates.

На пръв поглед още 10 години със САЩ на върха изглеждат малко вероятни. Историята показва редуващо се относително представяне между американските и неамериканските акции. Високите оценки, маржовете и собствеността в крайна сметка посяват семената на предаване на щафетата, особено когато има нов катализатор на растежа. Спукването на американския технологичен балон в началото на 2000-те години, съчетано с растежа, произтичащ от присъединяването на Китай към Световната търговска организация (СТО), илюстрира динамиката: след години на лидерство на САЩ при акциите през 1990-те, щафетата беше предадена през 2000-те на по-ориентирани към Китай пазари.

Но вторият поглед показва, че изключителността на американските акции е възможна поради поне две причини. Първо, САЩ са напът да усвоят значителен дял от повишената производителност в резултат на технологии като изкуствения интелект (AI). Второ, една умерено растяща глобална икономика може да работи срещу по-циклично ориентираните капиталови пазари в чужбина, благоприятствайки тези, насочени към двигателите на органичния растеж.

Диверсификацията остава, както носителят на Нобелова награда Хари Марковиц прочуто бе казал, „единственият безплатен обяд във финансите“. Но за глобалните инвеститори икономическите перспективи през следващите години сочат, че обядът може да е по-вкусен с обилна порция американски акции.

Това не означава игнориране на диверсификацията между класове активи и географски региони. Всеки инвеститор, който се надява да увеличи дългосрочното си състояние чрез капитализиране на възвръщаемостта, ще иска да управлява риска от специфични събития.

Също така не означава, че за по-кратък период – месеци или дори тримесечия – САЩ понякога няма да изостават от другите пазари, точно както се случи в началото на тази година, когато Китай се отвори след ограниченията заради Covid, а Европа беше по-малко икономически засегната от очакваното. Но през следващото десетилетие има основателна причина, поради която принципът на Марковиц може да бъде оспорен поне в географски смисъл.

Първо, за многогодишни периоди беше установено, че местният растеж до голяма степен определя възвръщаемостта на пазарите. Изследване от 2011 г. на Клифърд Аснес, Рони Израелов и Джон Лю сочи, че 39 процента от 15-годишната възвръщаемост могат да се обяснят с местни икономически резултати. Растежът е по принцип функция на работната сила и производителността. Като се има предвид, че по-голямата част от развития свят (и Китай) се сблъскват със сходни трудови ограничения, САЩ изглежда вероятно ще бъдат относителен победител в растежа благодарение на перспективите за по-голямо увеличение на производителността.

По-конкретно, постепенното разпространение на технологичния напредък в икономиката, водено от AI, може да даде базирано на производителността тласък на растежа в САЩ. Неотдавнашен доклад на Goldman Sachs изчисли, че широкото приемане на генеративния AI може да повиши общия ръст на производителността на труда в САЩ с 1,5 процентни пункта годишно, приблизително удвоявайки скорошния темп - това е подобно на ефекта от навлизането на персоналния компютър. Докладът изчислява, че тази сила, при равни други условия, може да повиши растежа на брутния вътрешен продукт на САЩ с 1,1 процентни пункта в рамките на 10 години.

Технологичното господство на САЩ може да облагодетелства американските акции през следващото десетилетие и по друг начин: тежестта на технологиите в щатските индекси. Благодарение отчасти на големия държавен дълг, влошаващата се демографска среда (повече пенсионери и по-малко работещи) и по-фрагментираните икономики, може да видим тенденция на забавяне на глобалния икономически растеж. Международният валутен фонд (МВФ) в своите априлски „Световни икономически перспективи“ отбеляза, че прогнозата му за растежа на световния БВП за пет години напред е спаднала от 4,6 процента през 2011 г. до само 3 процента.

Без значителна циклична инерция компаниите с по-структурни, органични източници на растеж е вероятно да са по-успешни за инвеститорите. Американските индекси имат значително по-малко тегло на компаниите, които зависят от цикличния растеж, в сравнение с тези на конкурентни пазари. Данните от Morningstar Direct, например, показват, че индексите за акциите извън САЩ имат значително по-голяма експозиция към индустрията и основните материали, докато САЩ имат повече от два пъти по-висока тежест при технологиите в сравнение с конкурентите.

Това не изключва краткосрочно отстъпление на американските технологични акции с мегакапитализация или относително по-добро краткосрочно представяне на акциите в други държави или региони. Но когато мислим за по-дългосрочните портфейли и защо първенството при акциите през последните няколко десетилетия се е разменяло, се връщаме към растежа и какво го движи. Засега е трудно да се види какво може да доведе до макросреда, напомняща за Япония от 80-те години или Китай и развиващите се пазари от 2000-те.

Една американска икономика, която е относително по-силна от другите основни, до голяма степен благодарение на сравнителното ѝ предимство в ключовите технологии, с растеж, който е движен по-малко от циклични сили, отколкото от структурни такива, означава, че американските акции е по-вероятно да останат победители и в идното десетилетие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:57 | 07.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
bobopopov
преди 9 месеца
Може да ви се ще, но другаря, СИ ДЗИНПИН, не мисли така
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още