IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Компанията майка на Google намалява дела си в Robinhood с 90%

Само преди дни приложението за търговия заяви, че е постигнало печалба за пръв път като публично търгувана компания

15:52 | 04.08.23 г.
Снимка: Spencer Platt/Getty Images
Снимка: Spencer Platt/Getty Images

Компанията майка на Alphabet заяви в петък, че е намалила дела си в Robinhood Markets с почти 90%, дни след като приложението за търговия заяви, че е постигнало печалба за пръв път като публично търгувана компания, съобщава Ройтерс.

Robinhood изпитва трудности да си възвърне позициите на хитово приложение за финансови технологии от времето на пандемията, когато някои инвеститори на дребно бяха привлечени от платформата поради сделките без комисиони и лесния за използване интерфейс.

Цикълът на затягане на лихвите от Федералния резерв през миналата година удари акциите, особено технологичните, към които имаше голям интерес на дребно, а това подкопа бизнеса на Robinhood.

Акциите на компанията, чиято платформа беше в центъра на активната борсова търговия с меме активи през януари 2021 г., са поевтинели с 86%, откакто достигнаха върха си през август същата година.

По-рано тази седмица Robinhood обяви печалба от 3 цента на акция през второто тримесечие, докато анализаторите очакваха загуба от 1 цент, показват данни на Refinitiv.

Въпреки това тъй като инвеститорите на дребно остават предпазливи заради нестабилните пазарни условия, месечните активни потребители на платформата са намалели до 10,8 милиона, което е с 1 млн. по-малко в сравнение с първото тримесечие и с 3,2 млн. по-малко на годишна база.

За да пребори тази слабост в основния търговски бизнес, базираният в Менло Парк в Калифорния Robinhood търси нови източници на приходи. През юни компанията договори закупуването на фирмата за финансови технологии и кредитни карти X1 за около 95 млн. долара.

В регулаторни документи Alphabet казва, че има около 612 214 акции в Robinhood към 30 юни в сравнение с 4,9 млн. акции през първото тримесечие, приключило на 31 март.

Спрямо цената на акциите при последното затваряне на Robinhood в четвъртък делът на Alphabet струва само около 7 млн. долара, показват изчисления на Reuters.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:52 | 04.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още