IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Положителните икономически данни оцветяват в зелено щатските индекси*

И трите основни индекса в САЩ са напът да приключат месеца с понижение

18:30 | 29.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните щатски борсови индекси започват сесията с ръстове, насочвайки се към финала на един труден август, съобщава CNBC.

Бенчмаркът Dow Jones Industrial Average напредва с 0,19 на сто до 34 626,38 пункта.

Широкият измерител S&P 500 отчита ръст от 0,68 на сто до 4463,41 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite записва увеличение от 1,21% до 13 871,26 пункта.

Основен положителен стимул в днешната сесия представляват новите данни за икономиката на САЩ. Последният доклад за свободните работни места и текучеството на работната сила показва спад при обявите през юли – знак за стабилност на пазара на труда. Междувременно индексът на потребителското доверие на Conference Board се понижава с повече от очакваното през август.

Акциите на търговеца на дребно Best Buy поскъпват с 5,1% на фона на силния отчет на компанията.

Цената на книжата на телекома AT&T нараства с 2,85 на сто, докато акциите на Salesforce поевтиняват с 1,5%.

Основните щатски борсови индекси в началото на сесията на 29 август. Основните щатски борсови индекси в началото на сесията на 29 август.

Към момента Dow се насочва към отрицателен завършек на август в размер на 2,8%. За S&P 500 и Nasdaq курсът показва съответно спад от 3,4% и 4,5 на сто.

„Волатилността на фондовата борса, наблюдавана през август, не е приключила и очакваме да продължи и през септември, тъй като пазарът започва да отразява забавянето на икономическата активност, причинено от ефекта на предходните повишения на лихвените проценти от страна на Федералния резерв“, коментира Ричард Сапърстайн, анализатор в Treasury Partners. „Икономическите показатели за бъдещето са отрицателни и жилищният пазар, който е ключов индикатор за икономическото здраве, ще бъде подложен на натиск от нови пикове при лихвите по ипотечните кредити“, добавя той.

Акциите на Nvidia поскъпват с 3,38 на сто, тъй като гигантът в сферата на полупроводниците се радва на положителна инерция, отразяваща неговия тримесечен отчет от миналата седмица.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижава съответно до 4,147% и 4,253 на сто.

Доларовият индекс, измерващ силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, отчита спад  от 0,1% до 103,95 пункта.

На петролните пазари цената на международния бенчмарк сорт Брент расте с 0,06 на сто до 84,47 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI поскъпват с 0,05 на сто до 80,14 долара за барел.

Цената на златото се понижава с 0,2% до 1942,40 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:45 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:38 | 29.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още