IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Robinhood изкупува обратно дела на Сам Банкман-Фрийд от правителството

Сумата на сделката възлиза на над 605 млн. долара

12:15 | 02.09.23 г.
Снимка: Rafael Henrique/SOPA Images/LightRocket
Снимка: Rafael Henrique/SOPA Images/LightRocket

Robinhood заяви в петък, че е сключила споразумение за обратно изкупуване на акции с Маршалската служба на Съединените щати (USMS) за 605,7 млн. долара, връщайки си обратно акции, купени от Emergent Fidelity Technologies на Сам Банкман-Фрийд, съобщава Ройтерс.

Акциите на Robinhood бяха иззети и впоследствие прехвърлени на попечителството на американското правителство, след като криптоборсата FTX и Emergent на Банкман-Фрийд подадоха молба за защита от банкрут миналата година. Банкман-Фрийд пледира за невинен по обвинения в престъпна измама и заговор, произтичащи от краха на FTX през ноември 2022 г.

Акциите на Ribonhood поскъпнаха с над 3% в предпазарната търговия след новината.

Онлайн платформата за търговия заяви, че тези 55,3 млн. акции ще бъдат продадени за 10,96 долара на акция.

Окръжният съдия на САЩ Люис Каплан в Манхатън е одобрил сделката, показват съдебните записи. Каплан, който наблюдава наказателното дело на Bankman-Fried, нарича предложеното от Robinhood споразумение за покупка на акции „подходящо“ и „в най-добрия интерес на съответните заинтересовани страни“ в заповед от 28 август, разпечатано в петък.

Robinhood за първи път разкри намерението си да изкупи обратно дела през февруари и каза, че бордът на компанията я е упълномощил да продължи закупуването на повечето или всички акции.

Само шест месеца преди компанията му да обяви банкрут миналия ноември, Банкман-Фрийд разкри дял от 7,6% в Robinhood, но каза, че няма никакво намерение да поеме контрола върху платформата за търговия на дребно. Тогава той каза пред Ройтерс, че FTX е „развълнувана от бизнес перспективите на Robinhood и потенциалните начини, по които можем да си партнираме с тях“.

Банкман-Фрийд се възползва от бума в стойността на биткойна и други дигитални активи, за да натрупа нетна стойност от около 26 млрд. долара и да стане влиятелен политически донор в Съединените щати, но крахът на FTX унищожи състоянието му.

По-рано този месец Каплан нареди Банкман-Фрийд да бъде вкаран в затвора преди процеса срещу него през октомври, установявайки, че бившият милиардер вероятно е влияел на свидетели, докато е бил затворен в дома на родителите си в Пало Алто, щата Калифорния, срещу гаранция от 250 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:15 | 02.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още