IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Алкомет“ ще инвестира 137 млн. лева в следващите три години

Дружеството ще разшири и модернизира производството си

12:37 | 04.09.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Алкомет АД
Снимка: Алкомет АД

„Алкомет“ АД ще инвестира 137 млн. лева в следващите три години, за да разшири и модернизира производството си, съобщават от дружеството чрез БФБ-София.

Предвижда се разширяване на съществуващия валцов цех 2 с допълнителни 5 хил. кв.м и увеличаване на производствените мощности за валцови продукти. Ще бъде монтиран нов 4-Hi универсален фолиев валцов стан и пещи за отгряване, посочва се в съобщението.

Ще бъде изграден и нов леярен цех с високотехнологична линия за леене на рулони, която ще позволи на компанията да увеличи производствения си капацитет на вече предлаганите продукти, както и да произвежда нови видове сплави за конверторно фолио и фолио за акумулатори (батерии).

За леярен цех 1 е предвидена нова маса за леене на заготовки с диаметър 12" и аспирационна система над топилните пещи на линиите за непрекъснато леене.

В пресов цех се предвижда инсталирането на две нови преси за екструдиране с усилие 26MN, заготовки с диаметър 7" и с дължина 1100 mm и преса за екструдиране с усилие 45MN, заготовки с диаметър 12" и с дължина 1500 mm.

За аутомотив цеха дружеството планира да изгради нова линия за пасивиране – високотехнологична линия за повърхностна обработка на детайли за автомобилния сектор. Линията е с по-голям капацитет и по-добра производителност, което ще допринесе за подобряване на качеството и съкращаване на времето за обработка на алуминиевите детайли, поясняват от дружеството.

„Алкомет“ свива продажбите и производството в последните месеци заради инфлационните процеси и забавянето на икономиките. Дружеството обаче забелязва признаци за възстановяване на пазарите, като най-силно търсене отчита при автомобилните детайли – пазар, на който то навлезе сравнително скоро в сравнение с традиционното му производство, и от соларния сектор.

Консолидираните продажби на компанията се свиват близо два пъти за полугодието до 251,619 млн. лева от 432,024 млн. лева за първата половина на миналата година. Консолидираната печалба пада над 4 пъти до 3,711 млн. лева от 16,816 млн. лева.

В последната година акциите на „Алкомет“ поскъпват с над 4%, а пазарната капитализация е малко над 140 млн. лева.

Свързани компании:

Алкомет АД(ALCM)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:37 | 04.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още