IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street започва сесията в сряда на червена територия*

Притесненията, че Фед може да не е приключил с лихвените повишения натежават върху нагласите на инвеститорите

18:46 | 06.09.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Основните щатски индекси започват със спад сесията в сряда, продължавайки вялото начало на септември на фона на растящите притеснения, че Федералният резерв може да не е приключил с повишаването на лихвите, предава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отписва близо 220 пункта и е на ниво от 34,422,14 пункта. Широкият измерител S&P 500 се понижава с 0,83% до ниво от 4460,18 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite е надолу с 1,08% до равнище от 13 870,04 пункта.

Доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се повишава до съответно 4,298% и 4,37% и отново натежава върху рисковите активи. Доходността по двегодишните облигации прибавя над 6 базисни пункта и надхвърля 5%.

Притиснати от доходността по облигациите, технологичните акции се представят слабо. Сред най-губещите компании в началото на търговията в сряда са Nvidia и Tesla, чиято цена на акциите спада с около 3%. Книжата на Apple поевтиняват с около 3% и натежават върху Dow.

Merck, Johnson & Johnson и Amgen също допринасят за загубите, като отбелязват понижение от над 1% всяка.

Ръстът на доходността по облигациите в сряда съвпада с по-силни от очакванията данни за икономиката, които засилиха някои опасения относно вероятността от нови повишения на лихвите. Данните както за сектора на услугите, така и на промишлеността в САЩ показаха, че цените вървят в грешната посока.

Ценовият компонент в индекса на услугите ISM е нараснал с 2,1 процентни пункта до 58,9% през август, с което делът на компаниите, съобщаващи за повишения, е достигнал четиримесечен връх.

Това следва ценовия компонент в индекса на промишленото производство ISM, който се е повишил с 5,8 пункта до 48,4%. Макар че индекс под 50% представлява свиване в допитването на ISM, големият едномесечен скок е в контраст с тенденцията през последно време.

След данните за услугите вероятността Федералният резерв да повиши лихвите през ноември нарасна до 53,3%, сочат данни на CME Group. Трейдърите оценяват на 91% шанса централната банка да остави лихвите непроменени на заседанието си по-късно този месец.

По-рано днес председателят на Федералния резерв в Бостън Сюзън Колинс заяви, че централната банка може „да пристъпи предпазливо“ към нови повишения на лихвите, но допълни, че „това допълнително затягане ще бъде утвърдено“ в зависимост от данните.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи щатските пари спрямо кошница от други шест основни валути, нараства с 0,14% до ниво от 104,96 пункта. Еврото поевтинява с 0,09% до 1,071 долара, а паундът отписва 0,55% до 1,249 долара. Спрямо йената щатските пари остават почти на непроменено ниво от 147,7 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола обърна курса си в сряда, след като нарасна с над 1% в предходната сесия. Това се случва на фона на по-силния долар и отърсването на инвеститорите от притесненията, свързани със съкращаването на доставките от Саудитска Арабия и Русия.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент отписват 39 цента до ниво от 89,65 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI са надолу с 23 цента до 86,46 долара за барел.

Американските фючърси върху златото губят 0,33% от стойността си до 1946,10 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 18,20 ч. българско време. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:05 | 07.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още