IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Градус“ продължава с обратното изкупуване на акции и вече притежава 1,37% от капитала

На 14 септември компанията е изкупила обратно 75 хил. собствени акции при средна цена от 1,44 лева на акция

13:30 | 15.09.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

„Градус“ АД продължава с обратното изкупуване на акции.

На 14 септември компанията е изкупила обратно 75 хил. собствени акции при средна цена от 1,44 лева на акция.

Общият брой на притежаваните от дружеството собствени акции към 14 септември е 3 332 820 броя, или 1,37% от правата на глас на "Градус" АД, уточняват от дружеството.

„Градус“ започна процедурата по обратно изкупуване на акции в средата на януари т.г. Ръководството на дружеството предложи програмата да бъде разширена и размерът на изкупените собствени акции да достигне 10% от капитала. Лука Ангелов обаче не подкрепи предложението на общото събрание на акционерите в края на юни.

Лука Ангелов искаше също така обратно изкупените собствени акции да бъдат преждевременно обезсилени. Комисията за финансов надзор обаче наложи принудителна административна мярка върху предложението.

От консолидирания отчет за полугодието, който „Градус“ обяви, се вижда, че резултатите на компанията са под натиск както заради спада на продажбите – най-вече на разплодни яйца за трети страни, така и заради загуби от презапасяване със скъпи фуражи.

Продажбите за полугодието се понижават с почти 11% на годишна база до близо 69,5 млн. лева. Печалбата на дружеството за отчетния период се свива с 57% до 3,8 млн. лева при 8,9 млн. лева година по-рано.

В последната година акциите на „Градус“ поскъпват с близо 3%, а пазарната капитализация достига над 345,9 млн. лева.

Свързани компании:

Градус АД(GR6)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:30 | 15.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още