IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Корабоплаването продължава да притиска приходите и печалбата на ИХБ

Приходите от кораборемонт обаче нарастват с над 50% за полугодието на годишна база

11:46 | 19.09.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: ИХБ АД
Снимка: ИХБ АД

Приходите и печалбата на „Индустриален холдинг България“ АД (ИХБ) спадат през първото полугодие в сравнение с първата половина на 2022 г. Основен натиск върху резултатите оказва корабоплаването, вижда се от консолидирания отчет на дружеството за периода, публикуван на сайта му.

Приходите от дейността на дружеството към края на юни възлизат на почти 64,5 млн. лева в сравнение с над 68,5 млн. лева година по-рано, като намаляват с малко над 6% на годишна база.

Общите приходи са за близо 65,4 млн. лева за отчетния период при малко над 72 млн. лева година по-рано, или с 9% по-малко на годишна база.

Приходите от сегмент „морски транспорт“ се свиват с над 43% на годишна база, отчита дружеството. Спадат и приходите от сегмент „пристанищна дейност“ с над 14%.

Шипинг пазарът продължава да спада поради намаленото търсене на тонаж и понижението на фрахтовите нива спрямо 2022 г. в резултат на смущения, предизвикани от войната в Украйна, глобалните санкции срещу Русия и нарастващото противопоставяне между Китай и западните страни, посочват от ИХБ в междинния си доклад.

Заради продължаващата несигурност, подхранвана и от покачващите се лихвени равнища, редуцирането на тонажа в експлоатация върви с бавни темпове. Тези фактори се отразяват негативно върху поръчките за нови плавателни съдове за насипни товари, допълват от дружеството.

Подобно е влиянието и на високата цена на металите, горивата и непрекъснато завишаващите се екологични изисквания към новите кораби. Проблемите с климата и решението за намалено ползване на въглища като източник на енергия свива търсенето на тонаж. Липсва и обозрим хоризонт, в който собствениците на новите плавателни съдове ще могат да ги експлоатират без допълнителни разходи за привеждане в съответствие с нормативните промени и без рестрикции, посочва се още в междинния доклад на компанията за полугодието.

Същевременно обаче приходите от корабостроене и кораборемонт нарастват с над 50% за полугодието в сравнение с първото полугодие на 2022 г.

Приходите от сегмент „машиностроене“ се увеличават с 27,5% на годишна база за отчетния период.

Намаляващите възможности задължителните класови ремонти на корабите да бъдат отложени и изтичането на законовия срок за изпълнение на проектите за поставяне на баластни системи увеличават поръчките на „Булярд корабостроителна индустрия“, посочват от дружеството.

Търсенето на пристанищни услуги и товаропотоците от зърнени култури през терминалите в Групата се влияят предимно от реколтата в страната. Отвореният зърнен коридор и вносът на украинското зърно осигури продажби на вътрешния пазар през първото тримесечие. Реализираха се и реекспортни сделки. През второто тримесечие започна по-активен износ на зърнени култури, основно от задържаната миналогодишна реколта. Добивите през новия селскостопански сезон у нас са по-слаби от очакваното. Военният конфликт продължава да има негативно отражение върху износа на товари през пристанищата, посочват от компанията.

Общите разходи на ИХБ за периода януари-юни възлизат на над 55,4 млн. лева при 49,6 млн. лева година по-рано, или се увеличават с близо 12% на годишна база. Увеличението е заради ръст  при разходите за външни услуги и персонал.

Разходите за външни услуги на дружеството достигат над 12,3 млн. лева към края на юни при 9,4 млн. лева година по-рано, което е с над 31% повече.

Разходите за персонал за полугодието са за 17,8 млн. лева в сравнение с 16 млн. лева година по-рано, или са с над 11% повече на годишна база.

Дружеството отчита печалба след данъци в размер на 9,2 млн. лева към края на юни в сравнение с 21,7 млн. лева към края на юни 2022 г., или с почти 58% по-малко на годишна база.

В последната година акциите на ИХБ поевтиняват с над 14%, а пазарната капитализация достига почти 161,7 млн. лева.

Свързани компании:

Индустриален Холдинг България АД(IHB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:46 | 19.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още