IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайските компании изплащат рекордни дивиденти на фона на пазарния срив

Това донякъде се дължи на по-строгия регулаторен контрол в сектора и призива на надзорния орган за ценните книжа към компаниите да засилят плащанията към акционерите

12:54 | 20.09.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Компаниите в Китай са готови да изплатят рекордно високи дивиденти тази година, увеличавайки усилията си да повишат доверието на инвеститорите на фона на изтичането на чуждестранен капитал, пише Bloomberg.

Плащанията на дивиденти от най-големите компании в страната възлизат на 1,5 трлн. юана (206 млрд. долара) досега през годината, надхвърляйки сумата от 1,27 трлн. юана, раздадени през 2022 г., изчислява Bloomberg. Това помогна на дивидентната доходност на компаниите от индекса CSI 300 да надмине доходността по 10-годишните държавни облигации за първи път в историята.

По-високите дивиденти са част от по-широката тенденция компаниите да подкрепят настроенията, тъй като разгромът на китайските пазари се разширява. Фирмите, листнати в Хонконг, също увеличават обратното изкупуване на акции в опит да повишат оценките си.

Дивидентната доходност на китайските компании нараства до рекордно високо равнище. Източник: Bloomberg Дивидентната доходност на китайските компании нараства до рекордно високо равнище. Източник: Bloomberg

Индексът CSI 300 падна с близо 12% от пика си през януари, докато международно търгуваните китайски акции са сред едни от най-зле представящите се в света от началото на годината, тъй като инвеститорите се разделиха с подобни активи поради опасения за нарастващи неизпълнения в сектора на имотите и бавното възстановяване на потреблението в Китай след пандемията от коронавирус.

Водещи в изплащането на дивиденти тази година са някои от най-големите държавни банки в Китай. Те са следвани от производителя на петрол PetroChina Co. и производителя на алкохол Kweichow Moutai Co.

Изплащането на дивиденти от китайските компании ще достигне рекордно високо ниво през 2023 г. Източник: Bloomberg Изплащането на дивиденти от китайските компании ще достигне рекордно високо ниво през 2023 г. Източник: Bloomberg

Фирмите може допълнително да увеличат изплащанията си, след като надзорният орган за ценни книжа в страната наскоро призова местните компании да осигурят добри дивиденти. Тези, които не отговарят на определено съотношение на изплащане, ще бъдат помолени за обяснение, става ясно от публикация на Shanghai Securities Journal.

„На пазара на акции от клас А това определено е добър ход предвид дългата история на ниските парични дивиденти в миналото“, коментира Уилър Чен, старши анализатор във Forsyth Barr Asia Ltd. „Строгата мярка на регулаторите трябва да повиши дивидента до известна степен в бъдеще, но все пак фундаментите са по-важни в този момент“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:54 | 20.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още