IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страхът от продължителен период на високи лихви пак оцвети в червено щатските индекси

Междувременно FedEx се противопостави на негативната тенденция, като акциите на куриерската компания прибавиха над 4% към стойността си

23:19 | 21.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните щатски борсови индекси приключиха сесията с пониженията, увеличавайки седмичните загуби, докато доходността по американските държавни облигации се повиши до многогодишен връх на фона на сигналите на Федералния резерв на САЩ да задържи високи лихвите за продължително време, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижи с 370,46 пункта, или с 1,08%, до 34 070,42 пункта.

Широкият измерител S&P 500 записа спад от 1,64% до 4330 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite отчете понижение от 1,82% до 13 223,99 пункта.

В сряда вечерта Фед остави непроменена водещата си лихва, но втвърди „ястребовата“ си позиция с прогноза за още лихвени повишения до края на годината и значително по-затегната от предишните очаквания парична политика през 2024 г. Както и през юни средното очакване на ръководителите на Фед е, че бенчмарковата лихва на централната банка на САЩ ще достигне връхна точка тази година от диапазон 5,50%-5,75%, само с четвърт процентен пункт над сегашния диапазон.

Но актуализираните тримесечни прогнози на Фед сочат, че лихвите ще намалеят само с половин процентен пункт през 2024 г. спрямо цял процентен пункт, очакван на заседанието през юни. Централната банка очаква основната лихва да намалее до 5,1% до края на 2024 г. и до 3,9% до края на 2025 г. Тя предвижда, че основният ѝ показател за инфлацията, че спадне до 3,3% до края на тази година, до 2,5% догодина и до 2,2% до края на 2025 г. Според Фед инфлацията ще се върне към целта от 2% през 2026 г., което е по-късна дата, отколкото някои ръководители смятаха, че е възможно.

Инвеститорите обърнаха внимание и на новите данни за пазара на труда в САЩ, където броят на молбите за помощи при безработица спада до най-ниското си ниво от януари насам през миналата седмица. Подадените за първи път заявления за получаване на държавни помощи при безработица намаляват с 20 хил. до 201 хил. броя през седмицата, приключила на 16 септември, доближавайки се отново до най-ниското си ниво от повече от пет десетилетия насам, показват данни на Министерството на труда, публикувани в четвъртък.

Доходността по 10-годишните американски държавни облигации достигна 4,48%, което е най-високото ниво от повече от 15 години, като последният катализатор са именно седмичните данни за молбите за безработица. Междувременно доходността по 2-годипните американски държавни ценни книжа надхвърли 5,19%, достигайки най-високото си равнище от 2007 г.

Основните щатски борсови индекси в края на сесията на 21 септември. Основните щатски борсови индекси в края на сесията на 21 септември.

„Това е нещо като предупредителен знак за пазарите в момента“, коментира Адам Търнквист, главен технически стратег в LPL Financial, относно скорошните промени в доходността на облигациите. Той добави, че доходността ”със сигурност натежава върху апетита за риск в този момент”.

Технологичните акции поведоха спадовете тази седмица, тъй като инвеститорите преосмислят закупуването на ориентирани към растеж акции поради сигналите, че лихвените проценти ще си останат високи за по-дълго време. На фона на това акциите на Tesla, Alphabet и Nvidia поевтиняха с по над 2%.

Междувременно FedEx се противопостави на негативната тенденция, като акциите на куриерската компания прибавиха над 4% към стойността си, след като дружеството публикува коригирана печалба от 4,55 долара на акция през фискалното си първо тримесечие, докато анализаторите очакваха 3,73 долара на акция.

На валутните пазари доларовият индекс отчете ръст от 0,28% до 105,41 пункта.

При търговият с петрол цената на сорт Брент се понижи с 0,33% до 93,22 долара за барел, докато тази на американския лек петрол WTI отчете спад от 0,11% до 89,56 долара за барел.

В същото време златото поевтиня с 1,4% до 1939,60 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:18 | 21.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още