IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones изгуби над 100 пункта в сесията

Цените на суровия петрол отбелязаха първа седмична загуба от четири седмици

23:45 | 22.09.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Американските акции затвориха със спадове след нестабилна сесия, като индексът на „сините чипове“ Dow Jones изтри над 100 пункта, докато инвеститорите още оценяват позицията на Федералния резерв на САЩ за лихвите и паричната политика.

Dow се понижи със 106,58 пункта (0,31%) до 33 963,84 пункта. По-широкият индекс S&P 500 спадна с 0,23% до 4320,06 пункта.

Технологичният индекс Nasdaq, който водеше ръстовете в началото на сесията, изгуби 0,09% до 13 211,81 пункта.

И трите индекса записаха седмични загуби, като за S&P 500 и Nasdaq това са най-големите седмични спадове от март насам, отбелязва Ройтерс.

От 11-те сектора, включени в S&P 500, потребителските дискреционни акции претърпяха най-голяма загуба. Технологичните и енергийните акции бяха единствените печеливши.

В четвъртък S&P 500 падна под своята 100-дневна плъзгаща се средна - ключово ниво на подкрепа, за първи път от март. Неуспехът му да пробие над това ниво предполага, че индексът остава под натиск.

Референтната доходност на държавните облигации на САЩ се отдръпна от 16-годишните си върхове, тъй като инвеститорите насочиха вниманието си от ястребовите насоки на Фед към ключовите икономически данни.

Акциите на Ford Motor Co. поскъпнаха с 1,9%, след като стачкуващият профсъюз United Auto Workers отчете напредък в преговорите с автомобилния производител.

Акциите на Activision Blizzard добавиха 1,7% след изявлението на британския антитръстов регулатор, че Microsoft Corp е преструктурирала предложението за придобиването на компанията и то отваря вратата към одобряване на сделката.

Листнатите в САЩ акции на китайски фирми, включително PDD Holdings, JD.com, Li Auto и Baidu, се повишиха с между 2% и 4% заради признаците за икономическо възстановяване на Китай. Акциите на Alibaba поскъпнаха с 5%, след като Bloomberg съобщи, че логистичният клон на компанията Cainiao планира да подаде заявление за IPO в Хонконг през следващата седмица.

Цените на суровия петрол отбелязаха първа седмична загуба от четири седмици насам. Спадът обаче е ограничен заради руската забрана за износ на горива, която противодейства на страховете, че забавянето на икономиките и високите лихвени проценти могат да намалят търсенето на енергия.

Търгуваният в Ню Йорк суров петрол West Texas Intermediate (WTI) с доставка през ноември се установи на 90,03 долара за барел, което представлява спад от 0,5% за деня. За седмицата бенчмаркът поевтиня с 0,6% след кумулативен ръст от почти 14% за три седмици.

Търгуваният в Лондон сорт „Брент“ се установи на 93,27 долара за барел, което представлява спад от 0,03%. За седмицата спадът на бенчмарка достига 0,7% след кумулативен ръст от почти 11% за три седмици.

Доларът се засили, след като Федералният резерв прогнозира още едно увеличение на лихвите с четвърт процентен пункт до края на годината, въпреки че остави лихвите непроменени на последната си среща.

Цената на златото приключи седмицата без сериозна динамика. Най-активният фючърсен договор за злато на Comex в Ню Йорк – с доставка през декември, поскъпна с 6 долара, или 0,3%, до 1945,6 долара за тройунция. За седмицата цената остава почти без промяна, като спада с 0,03%.

Спот цената на златото достигна 1925,01 долара. Спот златото, определено от сделките в реално време с физически кюлчета и следено по-отблизо в сравнение с фючърсите от някои търговци, поскъпна с 4,9 долара, или 0,3%, през деня.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:48 | 22.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още