IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките в ЕС до голяма степен отговарят на изискванията на Базел III

Капиталовият недостиг се оценява на 600 млн. евро, според Европейския банков орган

15:30 | 26.09.23 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Банките в Европейския съюз (ЕС) до голяма степен отговарят на по-строгите глобални капиталови изисквания, които ще влязат в сила през 2028 г.

Капиталовият недостиг се оценява на 600 млн. евро, според Европейския банков орган (ЕБО), който публикува втория си доклад за наблюдение на международната регулаторна рамка Базел III.

Оценката на ЕБО е направена на базата на анализ, изготвен съобразно извадка от 157 банки към края на 2022 г., посочва се в съобщение на институцията. Анализираните банки в България са три, но не се уточнява кои са. Най-много са анализираните германски банки – 36.

Изискването за минимален капитал от първи ред на европейските банки ще се увеличи с 9% към датата на пълно прилагане на новите правила през 2028 г.

Общото минимално изискване за капитал от първи ред за големи и международно активни банки (група 1, която се състои от 58 банки) ще се увеличи с 10%. Изискванията за глобалните системно важни институции (G-SII, подгрупа от група 1) и за банките от група 2 ще се увеличат, съответно, с 16% и 3,6%.

Глобалният Базелски комитет постигна съгласие за допълнителни капиталови изисквания през 2017 г., припомня Ройтерс. Това беше последният етап от обновяването на основните задължителни буфери, след като кредитори трябваше да бъдат спасявани по време на световната финансова криза от 2008 г.

Базовата оценка на въздействието определя количествено разликата в минималния изискуем капитал от първи ред между текущото прилагане в ЕС на Базелските стандарти и Базел III. Среднопретегленото относително увеличение на общия капитал от първи ред след реформата е 12,6% за всички банки, посочва се в доклада на ЕБО.

За подизвадката от големи и международно активни банки среднопретегленото относително увеличение е 13,3%, а за банките от група 2 – 8,9%.

САЩ предлагат въвеждането на изискванията Базел III да започне през 2025 г. и да завърши през 2028 г. Регулаторите там се сблъскаха със съпротивата на банките, които казват, че капиталовото бреме ще нарасне значително.

Банките във Великобритания също лобират Английската централна банка (Bank of England) да съгласува началната дата за въвеждане на правилата Базел III със САЩ и да смекчат някои от правилата в съответствие със стъпките, предприети от ЕС. Окончателно решение Английската централна банка се очаква да вземе през 2024 г., уточняват от Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:29 | 26.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още