IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ премахва допълнителни капиталови изисквания за някои банки

Кредиторите са се справили с недостатъците при бизнесите си със заетите средства

11:41 | 11.09.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще премахне допълнително капиталово изискване за някои кредитори, след като те са се справили с недостатъците при бизнесите си със заетите средства, съобщава Bloomberg.

„Някои банки са коригирали проблеми и ще видят, че допълнителното капиталово изискване ще бъде премахнато“, заяви Андреа Енрия, който председателства надзорния съвет на ЕЦБ, в интервю във Франкфурт. „Други не са и ще го запазим за тях още малко“, допълни той.

Енрия не уточни за кои точно банки ще бъде премахнато изискването. Bloomberg по-рано съобщи, че ЕЦБ е повишила капиталовите изисквания за кредитори, сред които BNP Paribas и Deutsche Bank, твърдейки, че те са пренебрегнали предупрежденията да намалят риска при заемните средства.

През последните години европейските кредитори се насочиха към кредити за високо задлъжнели кредитополучатели, които чест са обект на придобивания на частен капитал, докато търсят начини да се конкурират с американски компании в сфера, която може да генерира високи такси и да им помогне да спечелят друг бизнес. ЕЦБ изрази опасенията си още през 2017 г. и проблемът стана емблематичен за опита на Енрия да накара кредиторите да управляват по-добре кредитните си рискове.

По-рано Bloomberg съобщи, че ЕЦБ вероятно ще наложи допълнителни капиталови изисквания за повече кредитори от следващата година. Енрия потвърждава, че ЕЦБ ще продължи с мерките.

„Някои, които нямаха допълнително капиталово изискване, но и не са коригирали проблемите, които идентифицирахме миналата година, вероятно ще ги застигне ново допълнително капиталово изискване“, каза той.

Той е отказал да каже колко банки ще бъдат изправени пред подобни изисквания, тъй като ЕЦБ все още не е приключила годишния си преглед на рисковете, пред които са изправени банките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:41 | 11.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още