IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК разглежда сделката на "Софарма трейдинг" за 9 аптеки от веригата "Роял Фармаси"

Регулаторът призовава заинтересованите лица да подадат писмено становище за придобиването до края на следващата седмица

16:16 | 29.09.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) започва производство по последната сделка, която „Софарма трейдинг“ АД договори – за 9 обекта на веригата аптеки „Роял Фармаси“ в София, Перник, Радомир и Дупница.

Дружеството е уведомило КЗК за сделката, а регулаторът ще се произнесе до два месеца, след като официално стартира производството.

В съобщение на КЗК, публикувано на сайта на институцията, се призовават заинтересованите лица да подадат писмено становище относно сделката в седемдневен срок от публикуването на документа, т.е. до края на другата седмица.

„Софарма трейдинг“ обяви в средата на август, че купува деветте аптеки. Ако КЗК одобри сделката, обектите ще се влеят в дружеството под бранда му SOpharmacy. Дотогава те ще се управляват юридически самостоятелно.

Към момента под бранда SOpharmacy оперират повече от 200 аптеки в над 40 града в България. Веригата има и онлайн магазин, а от началото на 2023 г. – и мобилно приложение.

Придобиваната верига „Роял Фармаси“ оперира на пазара от над 10 години. В момента веригата обединява 11 обекта в 4 града (София, Перник, Дупница и Радомир), т.е. две от аптеките от веригата няма да бъдат закупени от „Софарма трейдинг“.

В последните години „Софарма трейдинг“ придоби 19 аптеки от веригата „ФармаСтор“ и 154 аптеки от веригите Ceiba, Sanita, SCS и Vitalis.

За една година акциите на „Софарма трейдинг“ поскъпват с 11,6%, а пазарната капитализация надвишава 214,2 млн. лева.

Дружеството наскоро отчете ръст на приходите и печалбата през първото полугодие в сравнение с първото полугодие на 2022 г. Продажбите на стока на дружеството се увеличават с 14,56% на годишна база към края на юни до 822,538 млн. лева от 718,009 млн. лева, като водещ източник на приходи е аптечният пазар с малко над 61% дял от продажбите.

Компанията реализира нетна печалба в размер на 19,41 млн. лева при 15,78 млн. лева година по-рано, което е с 23% повече на годишна база.

Свързани компании:

Софарма Трейдинг АД(SFT)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:18 | 29.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още