IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските индекси прекъснаха негативната серия, подкрепени от акциите на банките

Във фокуса на пазарите попаднаха данните за инфлацията в еврозоната и икономическия растеж на Великобритания

19:50 | 29.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните европейски индекси приключиха последната сесия за седмицата с ръстове, прекъсвайки негативната серия от пет поредни сесии на понижения, подкрепени от акциите на компаниите от финансовия сектор, съобщава CNBC.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 отчете ръст от 0,38% до 450,22 пункта, след като в сряда достигна 6-месечно дъно.

Германският бенчмарк DAX напредна с 0,41% до 15 386,58 пункта.

Френският измерител CAC записа увеличение от 0,26 на сто до 7135,06 пункта.

Британският показател FTSE се повиши с 0,08% до 7608,08 пункта.

Пазарите реагираха на данните за инфлацията в еврозоната, която се забавя през септември, носейки облекчение за Европейската централна банка (ЕЦБ). Общият индекс на потребителските цени е спаднал до 4,3% на годишна база през септември спрямо 5,2% през август, сочат предварителните оценки на Евростат.

Базисната инфлация, която изключва волатилните елементи като храни, енергия, алкохолни и тютюневи изделия, следена внимателно от ЕЦБ, също се е забавила до 4,5% през септември от 5,3% през август.

Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 29 септември. Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 29 септември.

Инвеститорите обърнаха внимание и на доклада националната статистическа служба (ONS) на Великобритания, който показа, че икономиката на страната се е разраснала повече, отколкото сочеха първоначалните данни, показват нови резултати в петък, които са добра новина за министър-председателя Риши Сунак дни преди началото на годишната конференция на неговата Консервативна партия.

Икономиката на Обединеното кралство се е разраснала с 2% повече през второто тримесечие, отколкото показаха първоначалните прогнози, тъй като до края на 2021 г. е възстановила частта от БВП, изтрита по време на пандемията. Така БВП остава с 1,8% над нивата си отпреди Covid.

Във фокуса на трейдърите попаднаха и данните за инфлацията в Полша, която се забавя до едноцифрена стойност през септември.

На фона на тези новини акциите на Commerzbank поскъпнаха с 11,08%, а тези на Raiffeisen Bank прибавиха 4,86 на сто към стойността си. Книжата на Santander Bank Polska поскъпнаха с 2,92%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:48 | 29.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още