IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Софарма" планира да изплати втория по големина дивидент на акция в историята си

Акционерите ще гласуват шестмесечен дивидент от 0,9 лева на акция, или общо почти 109,2 млн. лева, в края на ноември

17:18 | 03.10.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

„Софарма“ планира да изплати шестмесечен дивидент на акционерите, вижда се от покана за извънредно общо събрание, публикувана в Бюлетин Investor.

Заседанието е насрочено за 24 ноември в София, посочено е в документите.

Акционерите първо ще приемат шестмесечния консолидиран отчет на фармацевтичната компания.

Дружеството отчете почти 66 млн. лева консолидирана печалба за шестмесечието в сравнение с почти 46,3 млн. лева година по-рано при над 924,3 млн. лева общи приходи. Индивидуалният резултат е печалба в размер на 37,1 млн. лева и приходи за почти 140,9 млн. лева.

Предложеният дивидент, който акционерите ще гласуват, е 0,9 лева на акция, или общо почти 109,2 млн. лева. Дивидентът е вторият по големина в историята на дружеството. Най-голям досега е първият, изплатен за 1999 г., който е 3,64 лева на акция.

Сумата до пълния размер на дивидента над финансовия резултат за първото полугодие на 2023 г. ще е за сметка на допълнителните резерви на дружеството въз основа на изготвения от съвета на директорите доклад, посочва се в поканата.

Правото да получат дивидент имат лицата, вписани в регистрите на Централния депозитар като акционери на 14-ия ден след деня на общото събрание, на което е приет 6-месечният финансов отчет и е взето решение за разпределение на дивидент.

Дружеството да осигури изплащането на акционерите на гласувания на общото събрание дивидент в 60-дневен срок от провеждането на заседанието.

В последната година акциите на „Софарма“ поскъпват с почти 69%, като пазарната капитализация на дружеството надвишава 922 млн. лева.

Свързани компании:

Софарма АД(SFA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:19 | 03.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още