IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Корпоративните шефове в САЩ трябва да удължат инвестиционния си хоризонт

В момента той е по-кратък от този на акционерите, чиито интереси защитават

18:57 | 15.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Главните изпълнителни директори обичат да мислят, че се целят високо. „Успейте или се скрийте“ и подобни лозунги придобиха популярност в края на миналия век и все още пленяват въображението днес.

Но много американски корпоративни шефове всъщност са приоритизирали противоположния подход през по-голямата част от това време: те са наблягали повече върху постигането на краткосрочни цели за печалби за сметка на инвестирането в дългосрочен успех.

Това почти сигурно е грешка, пише финансовата редакторка за САЩ на Financial Times Брук Мастърс.

Проучванията на McKinsey, CFA Institute и други последователно показват, че компаниите, които инвестират по-малко в дългосрочен растеж в сравнение с техните конкуренти, в крайна сметка се представят по-слабо в средносрочен или дългосрочен план. Бонусът е най-голям за компании, които продължават да инвестират в трудни периоди като този, в който се намираме сега.

И така, кой е виновен за тази късогледа краткосрочност в мисленето? Корпоративните ръководители посочват анализаторите на акции и алчните инвеститори. Първите, които доминират в конференциите за обявяване на финансовите резултати, изискват тримесечни цели за използване в техните модели и наказват онези, които не ги изпълняват. Инвеститорите активисти са обвинени, че се стремят да спечелят от краткосрочни движения в цената на акциите на компанията и искат приходите да се изразходват за дивиденти и обратно изкупуване на акции.

Въпреки че има известна истина в тези оплаквания, корпоративните лидери и по-специално главните финансови директори също трябва да се погледнат внимателно в огледалото. Миналата година инвестиционните хоризонти за най-големите публични компании в света паднаха до средно 5 години, най-ниското ниво, откакто аналитичният център FCLTGlobal започна да събира данни през 2009 г. за това какво правят компаниите с приходите си.

В същото време времевите хоризонти на инвеститорите се повишиха леко до 5,45 години. За първи път поне от финансовата криза насам главните изпълнителни директори имаха по-кратък период на фокус от акционерите, за чиито интереси работят.

Падащите оценки на компаниите от индекса MSCI All Country World се дължат до голяма степен на скорошния ентусиазъм за харчене на пари за обратно изкупуване на акции. Обратните изкупувания връщат печалбите незабавно на акционерите, вместо да използват парите за капиталови разходи и научноизследователска и развойна дейност, които биха могли да стимулират растежа в бъдеще.

Вълната на обратни изкупувания достигна връх в световен мащаб от 1,3 трилиона долара миналата година, задвижвана от остатъците от ниски лихви. Това направи особено евтино за компаниите да заемат пари за обратно изкупуване, според отделно изследване на Janus Henderson. Енергийните компании, чиито печалби се увеличиха, след като Русия нахлу в Украйна, също избраха да задържат по-малко от тях.

Междувременно инвестиционните хоризонти се удължават по две причини. Повече пари се насочват към евтини индексни фондове, които по своята същност се придържат към компании, и към непублични фондове, които също заключват парите на инвеститорите за много по-дълго време, коментира директорът за изследванията във FCLT Алън Хе.

Тези промени би трябвало да накарат корпоративните лидери да се чувстват по-сигурни относно приоритизирането на дългосрочните цели. Но това не се случва. Вместо това корпоративните времеви хоризонти са спаднали с 25 процента за едно десетилетие и висшите ръководители не се задържат достатъчно дълго, за да видят резултатите от своята политика. Мандатът на главен изпълнителен директор на компания от американския индекс S&P 500 е намалял с 20% от 2013 г. - до 4,8 години.

Тази година упоритата инфлация и опасенията за възможна рецесия изостриха този конфликт. Две трети от главните финансови директори на големи глобални компании, анкетирани от EY тази година, признаха за „напрежения и разногласия“ относно това как да балансират краткосрочните и дългосрочните цели.

Дори по-лошо, половината от тях казаха, че постигат краткосрочните цели за печалби чрез съкращаване на области, които считат за дългосрочни приоритети. „Главните финансови директори трябва да балансират защитата на стойността, оптимизирането на печалбите и дългосрочния растеж. Когато имаме несигурни икономически условия, те се връщат към краткосрочните цели“, отбелязва партньорът в EY Майлс Корсън.

Твърде много корпоративни планове за заплащане на ръководителите все още наблягат на текущите печалби и цените на акциите, посочват експерти по управление, а някои бордове допълнително отслабиха връзките с дългосрочния растеж, като обвързаха заплащането с блудкави качествени измерители.

Но бордовете на компаниите сега имат рядката възможност да направят голяма промяна. По-високите лихвени проценти вече налагат преосмисляне на относителната привлекателност на обратното изкупуване на акции. А напусканията на шефове и финансови директори в големи британски и американски компании са с най-високия темп от повече от десетилетие. Докато босовете обмислят потенциални заместници, те трябва да проверят всички кандидати за това как планират да създадат стойност за акционерите и да структурират в съответствие с това трудовите им договори. Ако сега не е моментът да успеем, може всички да се скрием, завършва Мастърс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:58 | 15.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още