IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бдителните трейдъри на облигации в САЩ се завърнаха

Пазарът оспорват политиките на финансовото министерство чрез повишаване доходността на ДЦК

19:13 | 06.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Завърших докторска програма по икономика в Йейлския университет (Кънетикът) шест години след като Джанет Йелън го направи през 1971 г., пише в коментар за Financial Times Едуърд Ярдени, президент и главен инвестиционен стратег на Yardeni Research. "И двамата сме учили при Нобеловия лауреат професор Джеймс Тобин. Въпреки това тя е либерал, а аз съм консерватор, когато става въпрос за икономическа политика", разказва още икономистът, който преди четири десетилетия измисли термина „бдителни трейдъри на облигации“.

Сега, като министър на финансите на САЩ, Йелън би трябвало да е много притеснена, че бдителните трейдъри ще объркат плановете на нейния шеф, президента Джо Байдън, които тя безрезервно подкрепи и популяризира, казва още Ярдени.

„Ако фискалните и монетарните власти отказват да регулират икономиката, инвеститорите в облигации ще го направят. Икономиката ще бъде управлявана от бдителни трейдъри на кредитните пазари“, написа през 1983 година икономистът. Днес той смята, че паричната политика е на правилния курс, като Федералният резерв се фокусира върху борбата с инфлацията, която скочи през 2021 г. и 2022 г., след като финансовото министерството на Йелън предостави трети кръг от пандемични парични помощи на милиони американци в началото на 2021 г.

Това подхрани потребителска вълна от покупки, което вече беше в ход в отговор на първите два кръга помощи при администрацията на Тръмп през 2020 г. Тази вълна на покупки доведе до скок на цените.

Фед обърна курса си в началото на 2022 г. и агресивно затегна паричната политика за борба с инфлацията. Същата година администрацията на Байдън успя да въведе програми за фискални разходи, които значително влошиха прогнозите за федералния бюджет през следващите 10 години. Въпреки това дефицитът се сви за кратко през 2022 г. и началото на 2023 г., тъй като постъпленията от данъка върху доходите на физическите лица бяха подсилени от данъците върху капиталовите печалби, след като много инвеститори продадоха акциите си по време на миналогодишния мечи пазар.

Тази година инфлацията доведе до по-бързо нарастване на държавните разходи за социално осигуряване, тъй като те са индексирани спрямо нея. По-притеснителното е, че повишенията на лихвените проценти от Фед в отговор на инфлацията кара нетните лихви, които плаща Министерството на финансите, да скочат. Междувременно данъчните приходи намаляха след извънредните такива от миналата година. Така че федералният дефицит набъбна до 2 трилиона долара през последните 12 месеца до август.

И сега разходната вълна на Байдъномиката е на път да се разлее, казва Едуърд Ярдени. Според него е излишно да се спори дали Законът за намаляване на инфлацията (IRA) на администрацията е погрешно именован, но е факт, че нарастващият дефицит ще наложи на финансовото министерство да емитира много повече държавни ценни книжа.

През последните седмици бдителните трейдъри на облигации се противопоставят на политиките на Йелън, като повишават доходността на ДЦК до нива, които заплашват да причинят дългова криза. При този сценарий по-високите доходности изместват частния сектор (като финансов източник – бел. ред.) и предизвикват кредитна криза и рецесия. Тъй като основната причина за проблема е разточителната фискална политика, правителството ще трябва да намали разходите и да увеличи данъците, за да успокои бдителните трейдъри, което би изострило рецесията.

Отначало, през 2022 и 2023 г., бдителните трейдъри на облигациите последваха примера на Фед. Признавайки, че са изостанали от инфлацията, ръководителите на Фед се опитаха да наваксат, като повишиха агресивно лихвата по федералните фондове с 5,25 процентни пункта от март миналата година насам (до диапазона 5,25-5,50% - бел. ред.) Доходността на облигациите нарастваше заедно с основната лихва до лятото на 2022 г., когато кривата на доходността се обърна, след като доходността на облигациите спадна под краткосрочната лихва.

В миналото обърната крива на доходността сигнализираше, че инвеститорите в облигации очакват, че ако Фед продължи да повишава краткосрочните лихвени проценти, нещо ще се счупи във финансовата система, което ще доведе до широко разпространена кредитна криза и рецесия (което ще свали доходността на облигациите, след като Фед обърне лихвената политика в отговор – бел. ред.). Този сценарий започна да се изпълнява през март тази година, когато настъпи банкова криза, но беше бързо овладян от Фед, който предостави спешна ликвидност на банките.

Доходността на облигациите спадна до 3,3% по време на кризата и се повиши до около 4 процента през лятото, тъй като страховете от финансова криза и рецесия намаляха, което накара Фед да продължи да повишава основната си лихва. Но кривата на доходността започна да се изправя през юни, като доходността на облигациите се покачваше по-бързо от лихвения процент по федералните фондове, тъй като бдителните трейдъри ставаха все по-разтревожени относно разточителната фискална политика.

Доходността на облигациите се повиши рязко през последните седмици, като достигна 4,8 процента. Ако продължи да се покачва до 5 процента или повече, Йелън трябва да обясни на Байдън, че бдителните трейдъри на облигации са на път да предизвикат криза, която може да провали шансовете му да спечели още един мандат.

Бдителните трейдъри имаха най-добрите си години при Клинтън (от 1993 до 2001 г.) Успокояването им беше в центъра на политическия дневен ред на администрацията. Сега те се завърнаха, завършва Ярдени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:43 | 06.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още