IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трейдърите вдигат залозите за лихвите заради риска от ускорена инфлация и през 2024 г.

Пазарите по-рано смятаха, че има 20% шанс ЕЦБ да повиши лихвите си, а сега залагат на 70% вероятност

21:45 | 13.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Трейдърите увеличиха залозите си, че Европейската централна банка (ЕЦБ) ще повиши основната си лихва с четвърт процентен пункт на фона на все по-големите опасения, че инфлацията в региона ще остане упорито ускорена, пише Bloomberg.

Според паричните пазари в момента има 70% вероятност централната банка на еврозоната да повиши лихвите в четвъртък, в сравнение с шанса от 20%, който очакваха по-рано през септември.

Промяната в прогнозите се дължи на факта, че се очаква новите икономически оценки на ЕЦБ да очертаят инфлация от над 3% за 2024 г., увеличавайки шансовете за допълнително затягане на паричната политика по-напред във времето.

Залозите за лихвите се вдигат. Графика: Bloomberg Залозите за лихвите се вдигат. Графика: Bloomberg

Това „определено подкрепи първоначалните залози, при които пазарите бяха по-уверени в сценария без повишение“, коментира Пуджа Кумра, старши европейски стратег за лихвите в Toronto-Dominion Bank. Тя каза, че решението ще бъде трудно, но в крайна сметка очаква ЕЦБ да задържи лихвите на същото равнище.

Междувременно доходността по двугодишните германски държавни ценни книжа, които са едни от най-чувствителните към паричната политика активи, се повиши с четири базисни пункта до 3,17%, достигайки най-високото си ниво от средата на август насам.

„Балансът на рисковете все още клони към повишение тази седмица“, изтъква Франческо Пезоле, валутен стратег в ING Bank NV.

Той очаква увеличение от 25 базисни пункта, докато ЕЦБ се опитва да убеди пазарите, че борбата с инфлацията не е приключила, като прогнозира, че цената на единната валута на еврозоната ще се задържи около 1,07 долара за евро.

„Пазарите подцениха шансовете ЕЦБ да повиши лихвите тази седмица“, заяви Пезоле, аргументирайки се с влошаването на икономическите условия и трудността пазарите да бъдат убедени, че в бъдеще отново може да преобладават ястребови* настроения. „Най-доброто, което гуверньорът (Кристин) Лагард може да направи за еврото, е да се опита да го спаси“, категоричен е той.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - бел. авт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:17 | 13.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още