IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще има ли плавно приземяване на лихвите в САЩ?

Как ще се отрази на доходността на дългосрочните облигации политиката за количествено затягане на Фед, коментира финансистът Красимир Катев

16:47 | 21.09.23 г. 1

Всички очакваха паузата на Федералния резерв в затягането на паричната политика, но голямата изненада в пресконференцията на Джером Пауъл беше колко дълго лихвите ще се задържат на високи нива. Борсата отчете спад от над 1%, а доходността по държавните облигации на САЩ се вдигна, като тази по двугодишните облигации стигнаха до рекордни нива. Този коментар в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria направи Красимир Катев, бивш зам.-министър на финансите.

"Доскоро се очакваха 100 базисни точки намаление на лихвите през следващата година, което да започне през април-май. В момента Фед категорично заяви, че не очаква повече от 0,5% сваляне, което е доста голяма промяна. В момента пак се говори за плавно приземяване, но това не е основният сценарий. На пресконференцията Пауъл съобщи, че това вече не е базисният сценарий, още е възможен, „но пътеката към него се стеснява“."

Катев подчерта, че силата на икономиката на САЩ изненада всички, като пазарите сбъркаха много, очаквайки преди половин година лихвите да започнат да спадат през септември. „Фед показа, че наистина иска да се пребори с инфлацията и целта остава твърдо на 2%, а битката ще бъде дълга, като прогнозата за лихвите през 2026 г. бе поставена на 2,9%“, посочи финансистът.

Катев очаква след изявлението на Пауъл в обозримо бъдеще доларът да се засили с 0,5%. Той не се нае да прогнозира докога доларът ще е по-силен, но напомни, че еврото поевтиня с около 4% за един месец, въпреки че Европейската централна банка вдигна лихвата и зае твърде позиция.

Финансистът предположи, че ЕЦБ ще бъде затруднена в борбата с инфлацията, която е по-висока в сравнение с тази в САЩ. „Пикът на лихвите в еврозоната вероятно ще е около 4% – в момента пазарът очаква те да паднат през юни-юли, но с максимум 0,5%. Това най-накрая ще окаже ефект и върху България след известно забавяне и ще доведе до повишаване на лихвите по ипотеките, но не може да се очакват сривове в имотния пазар“, категоричен е Катев.

Той е на мнение, че силният пазар на труда и възхода на борсата в САЩ заради акциите в сектора на технологиите и изкуствения интелект налагат по-продължителното затягане на политиката на Фед.

"Новата мания с AI даде неочакван тласък и изненада всички и според мен е в територия на балон. Това, което каза Фед на пресконференцията, не води до много оптимистични прогнози за борсовите индекси. Като погледнеш шест месеца напред, не виждаш сваляне на лихвите, а виждаш мъка и пот", смята Красимир Катев.

Той предупреди, че дългосрочните облигации на САЩ повишиха доходността си обратно до около 4,5% и вече стават все по-голяма алтернатива на акциите, но и при тях има рискове от посоката на политиката за количествено затягане на Фед.

Ще се изпълни ли целта инфлацията в САЩ да падне до 2% през 2026 г.? Как се отразяват на имотния пазар в САЩ високите лихви? Каква е политиката на строителните предприемачи? Какво може да се очаква от пазара на облигации, как политиките на ЕЦБ ще се отразят в България и ипотеките тук, може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Разговорът не е предпоставка за взимане на инвестиционно решение!

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:44 | 21.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 7 месеца
Красимир Катев, бивш заместник-министър на финансите в кабинета "Сакскобургготски", е 43-годишният шофьор, който навлезе в насрещното движение край Балчик и уби двама души, през 2012 година.Защо давате трибуна на убийци ?Въпрос към главния редактор ?Какво да направим за да спрете ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още