IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ оцени положително проекта за нов Закон на БНБ, променен заради еврото

Европейският банков регулатор ще изпрати предложените технически промени на Министерството на финансите за обществено обсъждане и внасянето му в парламента

12:12 | 20.09.23 г.
Снимка: Ройтерс
Снимка: Ройтерс

Европейската централна банка (ЕЦБ) прие становище, с което изразява позитивна оценка за изготвения проект на нов Закон за Българската народна банка, който ще влезе в сила на датата, посочена в решението на Европейския съвет за приемане на еврото в България. Целта на законопроекта е да се постигне необходимото равнище на правна конвергенция на БНБ в Евросистемата, като се избегне възпроизвеждането на пряко приложимите разпоредби от правото на Европейския съюз, а вместо това, където е уместно, да се включват препратки към тях. За това съобщи на сайта си БНБ.

ЕЦБ прави и няколко предложения за технически промени в проекта на закона, за да има по-голяма яснота, като начина на формиране на провизии от БНБ и включване на допълнителни препратки към приложими европейски актове.

От централната банка уточняват, че проектът на нов Закон за Българската народна банка, в който са направени предложените от ЕЦБ технически промени, ще бъде изпратен на Министерството на финансите, за да се предприеме обществено обсъждане и внасянето му в Народното събрание.

Законопроектът изцяло заменя и отменя Закона за БНБ, разделен е на 16 глави, които засягат дейността на централната банка, свързана с независимост, отчетност, основен капитал и резерви, структура и управление, парична единица, банкноти и монети, парична политика, управление на резервни активи на БНБ, управление на чужди активи, взаимоотношения с държавата, с банките, статистическа дейност, финансова отчетност и изпълнение на бюджета на БНБ.

Законопроектът ще влезе в сила на датата, посочена в решението на Съвета за приемане на еврото от България.

Европейският банков регулатор преценява, че законопроектът ще създаде условия за плавен преход към еврото в България с прилагане на необходимите мерки за това. В ЕЦБ са убедени, че с него ще се постигне необходимото равнище на правна конвергенция, както е посочено в препоръките за България, съдържащи се в доклада на ЕЦБ за конвергенцията от 2022 г., в който се докладва за напредъка на държавите членки с дерогация, включително България, в изпълнението на задълженията им във връзка с постигането на икономическия и паричен съюз.

Част от доклада е посветена на съответствието на българското законодателство, и по-специално на Закона за БНБ и Закона за противодействие на корупцията, с разпоредбите на договорите и Устава на Европейската система на централните банки и ЕЦБ.

В становището на ЕЦБ се посочва, че паричната политика трябва да съответства на водената от Евросистемата, за се гарантира статута на еврото като единна парична единица. Въпреки че като цяло в законопроекта не се възпроизвеждат пряко приложими разпоредби от правото на Съюза, някои негови разпоредби включват в българското право елементи на пряко приложими разпоредби, чиято съгласуваност е да станат разбираеми за лицата, за които се прилагат. Но ЕЦБ приветства точното възпроизвеждане в законопроекта на елементите от пряко приложимите разпоредби на правото на Съюза, както чрез цитирането им, така и чрез препращане към тях, без да се променя редакцията им.

При покриване на финансови рискове БНБ ще е задължена да формира провизии в определен от управителния съвет размер, които са елемент на счетоводните разходи и коректив на активите по баланса. Що се отнася до финансовото отчитане, централната банка трябва да отнесе по специална резервна сметка нереализираните си печалби, които възникват от изменения в оценката на банковите активи или задължения в злато или изразени в злато или в чуждестранни валути в резултат от промяна в цената или в обменните курсове на златото или чуждестранната валута по отношение на еврото.

Становището е подписано от Кристин Лагард, председател на ЕЦБ  във Франкфурт на Майн на 18 септември и ще бъде публикувано на EUR-Lex.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:13 | 20.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още