IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Смарт Органик" отчита над 54% годишен ръст на приходите за третото тримесечие

Ръстът от началото на годината е близо 45%, според предварителните оценки на дружеството

22:04 | 05.10.23 г.
Снимка: Смарт Органик АД
Снимка: Смарт Органик АД

Приходите на „Смарт Органик“ през третото тримесечие нарастват с над 54% на годишна база в сравнение с третото тримесечие на 2022 г. до 21,9 млн. лева, отчитат от компанията чрез БФБ-София.

От началото на годината ръстът на приходите на дружеството достига 44,9% в сравнение със същия период на миналата година, според предварителните оценки, допълват от компанията.

В съобщението на „Смарт Органик“ се посочва, че има силно търсене на продуктите на дружеството, което за някои производства изпреварва производствения му капацитет. Затова в момента усилията са фокусирани върху увеличаване на капацитета чрез инсталация на нови машини, автоматизация на процеси и наемане на служители в производствата.

Някои производства вече са с увеличен капацитет, като до края на тази и началото на следващата година предстоят още редица инсталации, пише в съобщението на дружеството.

Припомняме, че „Смарт Органик“ строи нова производствена база край Божурище. Инвестицията е за 7 млн. лева, а още близо 6 млн. лева ще се инвестират в машини и оборудване за новата база и за други линии.

Строителството на новото производство се очаква да приключи до края на годината.

Увеличаващото се търсене ще бъде генератор на ръст и през следващата година, прогнозират от „Смарт Органик“. Прогнозите са за стабилен органичен растеж от поне 20-25% през 2024 г., тъй като вероятно няма веднага да се постигне пълно натоварване на мощностите на всички машини след инсталацията им.

Дружеството отчита силно повишаване на продажбите и на новопридобития бранд Nautghy Nuts. Само за месец септември приходите достигат 140 хил. евро, въпреки че не всички продукти бяха налични през първата половина на месеца. През следващата година се очакват приходи от 2,5-3 млн. евро от този бранд.

Акциите на „Смарт Органик“ поскъпват с близо 18% в последната година, а пазарната капитализация на компанията достига над 171,1 млн. лева.

Свързани компании:

Смарт Органик АД(SO)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:04 | 05.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още