IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Компания от ОАЕ ще тества самолета на Dronamics за логистичната си мрежа

EPG ще е стартиращ партньор на бъдещото съвместно предприятие Dronamics UAE, за да подпомогне разширяването на операциите с карго дронове в региона

16:50 | 13.10.23 г.
Снимка: Dronamics
Снимка: Dronamics

Emirates Post Group (EPG) и компанията за карго дронове Dronamics са подписали писмо за намерение за проучване на трансформиращи решения в логистиката чрез усъвършенствани възможности за карго дронове в Обединените арабски емирства (ОАЕ).

Документът е подписан по време на официалното стартиране на клъстера за индустрията за интелигентни и автономни превозни средства в Абу Даби, съобщават от Dronamics. Този клъстер иска да се превърне във водещ глобален център за интелигентни и автономни превозни средства, като привлече производители, стартиращи компании, изследователи.

Съгласно условията на споразумението EPG ще проучи и изпробва услугата за карго дрон на Dronamics, за да позволи доставки в същия ден на средни и далечни разстояния.

Двете организации ще си сътрудничат за разработването на цялостна мрежа за доставка на товари с дронове в ОАЕ и Съвета за сътрудничество в Персийския залив.

EPG възнамерява да интегрира карго дрон технологията в своята логистична мрежа и да осигури достъп на технологията до по-широката логистична индустрия, ако пробите минат успешно. EPG ще позволи на Dronamics, чрез своя пощенски и експресен бизнес, управляван от Emirates Post, да извършва полети за доказване на концепцията с поне един дрон до 2024 г.

В допълнение, EPG възнамерява да бъде стартиращ партньор на бъдещото съвместно предприятие Dronamics UAE, за да подпомогне разширяването на операциите с карго дронове в региона.

Dronamics вече проведе тестове на своя карго дрон „Черен лебед“. Самолетът носи 350 кг на разстояние до 2500 км и позволява доставка в същия ден за различни индустрии и на по-трудно достъпни локации.

Dronamics е първата в Европа лицензирана авиокомпания за товарни дронове и първият стратегически партньор на IATA за дронове в световен мащаб.

В последната година акциите на свързаната компания „Дронамикс Кепитъл“ поскъпват с над 6% на БФБ-София, а пазарната капитализация достига над 15,7 млн. лева.

Свързани компании:

Дронамикс Кепитъл АД(DRON)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:50 | 13.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още