IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дивидент за над 2 млн. лв. извежда БФБ на печалба за деветмесечието

Без дивидента операторът щеше да отчете малко над 470 хил. лева загуба

15:42 | 30.10.23 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Дивидент в размер на 2,134 млн. лева извежда Българската фондова борса (БФБ) на печалба за деветмесечието, вижда се от индивидуалния отчет на борсата за третото тримесечие, публикуван на сайта x3news.com.

Без дивидента операторът щеше да отчете малко над 470 хил. лева загуба.

С дивидента дружеството реализира печалба в размер на 1,662 млн. лева към края на септември в сравнение с 7,196 млн. лева към края на септември 2022 г., или със 77% по-малко на годишна база. Тогава обаче БФБ-София получи значително по-голяма сума от енергийната борса, което се отрази и на резултата.

Операциите на БФБ през третото тримесечие

Оборотът на пазарите, организирани от БФБ, през третото тримесечие на 2023 г. е в размер на близо 290,1 млн. лева, отчитат от борсата. Година по-рано оборотът е за малко над 177 млн. лева, като за една година нараства с 64%, посочват от БФБ-София в междинния си доклад за дейността.

Ръстът се определя от увеличението на оборота на основен пазар със 134% и на алтернативен пазар с 80%. Оборотът на пазара за растеж beam спада на годишна база през третото тримесечие с 43%, а на MTF BSE International – с 63%.

През третото тримесечие акциите на „Софарма билдингс“ отчитат най-голям оборот – близо 24,9 млн. лева, следвани от „Синтетика“ с почти 20 млн. лева, НДФ „Конкорд Фонд-7 Саут-Ийст Юръп“ с близо 14,2 млн. лева, „Златен Лев Холдинг“ с 12,6 млн. лева и „Родна Земя Холдинг“ с 12,5 млн. лева. В топ 10 по оборот попадат и „Велграф Асет Мениджмънт“, „Софарма имоти“, „Шелли груп“ – единствената компания от SOFIX в тази класация, НДФ „Динамик“ и „Инвестиционна Компания Галата“.

През третото тримесечие на 2023 г. секторът „Финансови и застрахователни дейности“ е традиционно с най-висок постигнат резултат от 141 млн. лева, като формира 71% от общия оборот. Следват „Операции с недвижими имоти“ с 16% и „Преработваща промишленост“ с 5% дял от общия оборот за тримесечието.

Броят сделки на пазарите, организирани от БФБ, през трето тримесечие на 2023 г. достигна 18 618, като спада с 23% на годишна база. Спадът се дължи на по-малкия брой сделки на BSE International – понижението в сегмента е от 82% на годишна база. Сделките на пазар beam се свиват с 47% на годишна база, докато на основен пазар нарастват с 3%, а на алтернативен – с 36%.

Регистрирани емисии, нови емитенти, увеличения на капитал и отписани емисии

Броят на емисиите финансови инструменти, допуснати до търговия на пазарите на БФБ към 30 септември 2023 г., се увеличава до 783 от 579 към 30 септември 2022 г. Увеличението е заради включването на нови компании на пазарен сегмент MTF BSE International.

През третото тримесечие на 2023 г. броят на новите емисии финансови инструменти, допуснати до търговия, е 16 в сравнение с 15 през третото тримесечие на 2022 г. Новите емисии включват две емисии акции, осем емисии облигации, включително и първата емисия облигации на пазар beam, две емисии структурирани продукти, три емисии права от увеличение на капитал на публични дружества.

Прекратени са регистрациите на 4 емисии, от които една емисия ДЦК и три емисии акции на пазар BаSE. За сравнение, през аналогичното тримесечие на 2022 г. е прекратена регистрацията на 6 емисии финансови инструменти.

През отчетното тримесечие 7 дружества увеличиха капитала си - едно дружество чрез конвертиране на облигации, едно дружество чрез упражняване на варанти („Софарма“ АД – бел. авт.), две дружества – със собствени средства, две дружества – чрез издаване на емисии права.

Пазарната капитализация на БФБ надвишава 31,3 млрд. лева в края на трето тримесечие на 2023 г., което представлява ръст от малко над 3% в сравнение с второто тримесечие. Пазарната капитализация на сегмент Premium на Основния пазар нараства с 24%, на сегмент Standard с 3%, на АДСИЦ-ите – 17%, на пазара за растеж beam – с 12%.

Резултати за деветмесечието

БФБ реализира приходи от дейността за почти 2,7 млн. лева за деветмесечието при 2,4 млн. лева година по-рано, което е с близо 11% повече на годишна база.

С дивидента в размер на 2,134 млн. лева общите приходи на дружеството за отчетния период възлизат на близо 4,9 млн. лева при 10,3 млн. лева по същото време на миналата година, или намаляват с над 52% на годишна база.

Разходите на БФБ нарастват за една година до 3,2 млн. лева към края на септември от малко над 3 млн. лева към края на септември 2022 г., или с малко над 5%. Увеличението е заради ръста на разходите за външни услуги, персонал и амортизации.

Резултатът за деветмесечието е печалба в размер на почти 1,7 млн. лева при 7,2 млн. лева година по-рано, или със 77% по-малко на годишна база.

Паричните средства на компанията намаляват за отчетния период до близо 4,4 млн. лева от почти 11,3 млн. лева в началото на годината, но се увеличават в сравнение с 4 млн. лева за деветмесечието на 2022 г.

Акциите на БФБ поскъпват с над 35% в последната година, а пазарната капитализация на дружеството е за почти 72,1 млн. лева.

Свързани компании:

Българска фондова борса АД /БФБ/(BSE)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:12 | 30.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още