IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оптимизмът около решението на Фед отново даде криле на индексите в Европа

Книжата на Adecco поскъпнаха с около 12%, след като базираната в Швейцария компания надмина прогнозите със своя тримесечен отчет

19:44 | 03.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните европейски борсови индекси приключиха последната сесия от седмицата без единна посока, докато инвеститорите оценяват бъдещите ефекти от решението на Федералния резерв на САЩ да запази лихвите непроменени в сряда.

Общоевропейският бенчмарк Stoxx 600 напредна с 0,17 на сто до 444,24 пункта.

Британският измерител FTSE отчете спад от 0,39 на сто до 7417,73 пункта.

Германският показател DAX записа ръст от 0,3% до 15 189,25 пункта.

Френският индекс CAC се понижи с 0,19% до 7047,5 пункта.

В сряда вечерта Фед запази непроменена основната си лихва в сряда, но остави вратата отворена за ново повишаване в съобщение, в което призна изненадващата сила на американската икономика, но също така отбеляза по-затегнатите условия за финансиране за бизнеса и домакинствата.

„Икономическата активност се разшири със силен темп през третото тримесечие“, съобщи американската централна банка след двудневното си заседание, на което ръководителите приеха единодушно да оставят основната лихва непроменена в диапазона 5,25%-5,50%, в който се намира от юли.

Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 3 ноември. Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 3 ноември.

Пазарите реагираха и на коментарите на Изабел Шнабел, член на Управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ), която каза, че е възможно допълнително увеличение на лихвите в борбата на регулатора с инфлацията. „След дългия период на висока инфлация инфлационните очаквания са нестабилни и нови сътресения, свързани с предлагането, могат да ги влошат допълнително, застрашавайки инфлационната стабилност в средносрочен план", заяви тя по време на реч в четвъртък в Сейнт Луис. „Това също означава, че не можем да заявим, че сме приключили с лихвените повишения”.

Във фокуса на трейдърите попаднаха и новите данни за пазара на труда в САЩ, където темпът на наемане на нови работници се забавя през октомври, а нивото на безработица се е повишило до почти двугодишен връх от 3,9%, което показва, че силното търсене на работници от работодателите започва да отслабва.

При индивидуалните акции книжата на Adecco поскъпнаха с около 12%, след като базираната в Швейцария компания надмина прогнозите със своя тримесечен отчет.

Цената на акциите на Lufthansa се повиши със 7,2%, докато книжата на телекома BT записаха ценови ръст от 5,3 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:40 | 03.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още