IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Черният лебед" на Dronamics ще се произвежда в ОАЕ*

Компанията е подписала договор с Фонда за стратегическо развитие на ОАЕ, серийното производство ще започне през 2025 г.

11:07 | 15.11.23 г. 1
Свилен Рангелов, съосновател и главен изпълнителен директор на Dronamics, и Абдула Насер Ал Джабари, управляващ директор и главен изпълнителен директор на SDF, подписват договора. Снимка: Dronamics
Свилен Рангелов, съосновател и главен изпълнителен директор на Dronamics, и Абдула Насер Ал Джабари, управляващ директор и главен изпълнителен директор на SDF, подписват договора. Снимка: Dronamics

Фондът за стратегическо развитие на Обединените арабски емирства (ОАЕ) SDF и карго дрон компанията Dronamics са подписали договор за създаване на съвместно предприятие за производство на товарните дронове „Черен лебед“ (Black Swan), съобщават от компанията.

Договорът е подписан по време на Dubai Airshow 2023. Съвместното предприятие ще представлява първия завод за серийно производство на товарния дрон на компанията.

В края на 2022 г. SDF, чрез своето подразделение за рисков капитал, инвестира в Dronamics. Фондът е най-големият инвеститор в компанията към момента.

Серийното производство на самолета „Черен лебед“ се очаква да започне през 2025 г. Капацитетът ще е 300 товарни дрона годишно.

Товарният дрон на Dronamics е конструиран да транспортира до 350 кг на разстояние 2500 км.

През октомври стана ясно, че Dronamics и пощенската служба на ОАЕ Emirates Post Group (EPG) ще тестват доставки с карго дрон в по-отдалечени и трудно достъпни райони.

В началото на ноември компанията обяви, че е подписала споразумение с гръцките пощи Hellenic Post за доставки до гръцките острови.

В последната година акциите на „Дронамикс Кепитъл“ – свързаната с Dronamics компания, листната на пазар beam на БФБ-София, поевтиняват с над 8%, а пазарната капитализация достига почти 15,6 млн. лева.

Dronamics е подписало и споразумение с логистичната компания Aramex за полети с товарни дронове. Aramex е публична компания, листната на борсата в Дубай. Основана е през 1982 г. и обработва 100 млн. пратки годишно.

* Обновена информация със споразумението с Aramex

Свързани компании:

Дронамикс Кепитъл АД(DRON)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:09 | 15.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 3
cymru
преди 5 месеца
Руже, Руже - гледай и се учи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още