IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард предлага да се създаде еквивалент на американската Комисия по ценните книжа в ЕС

За целта може да се разширят правомощията на сегашния надзорен орган по ценните книжа

17:58 | 17.11.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард предложи предоставянето на още правомощия на надзорния орган на Европейския съюз (ЕС) по ценните книжа, превръщайки го в еквивалент за региона на Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ (SEC), съобщава Bloomberg.

Надзорът над капиталовите пазари „остава до голяма степен на национално ниво“, каза Лагард в изявление на конференция в петък. Европейска агенция с „широк мандат, включително пряк надзор“, може да помогне за решаването на този проблем, смята тя.

„Създаването на европейска Комисия по ценните книжа и борсите, например чрез разширяване на правомощията на Европейския орган за ценни книжа и пазари (ESMA), може да бъде отговорът“, каза тя.

ЕС работи по това да изгради по-тесни връзки между финансовите си пазари и да направи по-лесно за инвеститорите да използват капитал, за да финансират корекцията на икономиката на региона. Макар че базираната в Париж ESMA ръководи изпълнението на определени проекти, включително правилата Mifid на блока, тя няма широки правоприлагащи правомощия, които други европейски власти имат, например подразделението на ЕЦБ за банков надзор.

Лагард се позова на предизвикателства от глобализацията, демографията и декарбонизацията и сравни нуждите от финансиране с инвестициите в американските железници през 18. век, които лишават банките от капацитета за кредитиране. Правейки още едно сравнение с историята на САЩ, Лагард каза, че създаването на SEC през 30-те години на миналия век е „изиграло ключова роля в потискането на усилията на държавата за фрагментиране на пазарите на ценни книжа“.

ЕС също така ще се нуждае от „единна книга с правила“ за финансовите си пазари, каза тя. В съчетание с единен надзорен орган „това би дало възможност на частните субекти да разширят амбициите си за насърчаване на частни инвестиции с висок растеж“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:58 | 17.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още