IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийният бизнес свива приходите на "Еврохолд", но печалбата за деветмесечието расте

Спадът на цената на тока се отразява на приходите от енергийните дейности, които формират почти две трети от общите приходи на групата в сравнение с 80% през 2022 г. 

16:30 | 05.12.23 г.
Снимка: Еврохолд България АД
Снимка: Еврохолд България АД

Консолидираните приходи на „Еврохолд България“ намаляват към края на септември в сравнение с края на септември 2022 г. заради спада на приходите от енергийния бизнес на групата. Дружеството обаче увеличава печалбата си за отчетния период, като успява да намали ключови разходи. Това се вижда от консолидирания отчет на „Еврохолд България“, публикуван на сайта x3news.com.

Спадът на приходите от енергийна дейност е заради понижението на цената на тока в сравнение с миналата година, когато Европа беше обхваната от енергийна криза заради войната в Украйна.

Енергийната дейност формира почти две трети от общите приходи на групата в сравнение с 80% през 2022 г. За останалата над една трета най-голям принос има застраховането.

Приходи на дружеството за деветмесечието

„Еврохолд“ отчита общи приходи от продажби за почти 2,8 млрд. лева за деветмесечието в сравнение с 4,7 млрд. лева за деветмесечието на 2022 г., което е с над 40% по-малко на годишна база.

Приходите от енергийна дейност за отчетния период са за над 1,7 млрд. лева в сравнение с почти 2,7 млрд. лева година по-рано, което е с 36% по-малко на годишна база.

Приходите от застраховане обаче се увеличават с почти 56% за една година до над 1 млрд. лева при близо 656,7 млн. лева година по-рано. Записаните бруто премии от застраховане се удвояват за една година до почти 894,4 млн. лева от 425,4 млн. лева.

Дружеството прехвърли активите на румънската си компания към дъщерното „ЕИГ Ре“, след като румънският регулатор отне лиценза му през март тази година. Групата води няколко съдебни дела заради казуса, а това прехвърляне оказва еднократен ефект, заради който ЗД „ЕИГ Ре“ към края на полугодието е на четвърто място по бруто премии и пазарен дял в България, според данни на Комисията за финансов надзор (КФН).

Финансовият резултат от операциите на енергийния бизнес на „Еврохолд България“ е печалба в размер на 101,8 млн. лева към края на септември при 73,7 млн. лева към края на септември 2022 г., което е с 38% повече на годишна база.

Застрахователният бизнес отчита неколкократен ръст на печалбата, която достига 140,4 млн. лева за отчетния период при 9,3 млн. лева година по-рано.

Разходи на дружеството и финансов резултат за деветмесечието

Общите разходи на „Еврохолд България“ към края на септември достигат почти 2,6 млрд. лева в сравнение с 4,6 млрд. лева към края на септември 2022 г., което е с близо 44% по-малко на годишна база. Значителна част от понижението също е свързана със спада на цените на електроенергията.

Намаляват обаче и всички основни разходни пера на групата. Разходите за материали се свиват с 16% до почти 10,5 млн. лева от 12,4 млн. лева. Разходите за външни услуги намаляват с 37% до 216,8 млн. лева от 342,6 млн. лева. Разходите за персонал се понижават със 7% до 120,7 млн. лева от 130,4 млн. лева.

Разходите за лихви обаче нарастват към края на септември до над 86 млн. лева в сравнение с 65,8 млн. лева година по-рано, или с почти 31% на годишна база.

Разгледани от гледна точка на бизнес дейностите, разходите за енергийната дейност спадат с 44% на годишна база до над 1,3 млрд. лева от 2,3 млрд. лева година по-рано. Същевременно разходите за застрахователната дейност се увеличават с над 38% до 849,4 млн. лева от 614,4 млн. лева година по-рано. Разходите за финансово-инвестиционната дейност на дружеството се увеличават с 34% до 8,7 млн. лева от 6,5 млн. лева.

„Еврохолд“ реализира печалба след данъци в размер на над 218,2 млн. лева към края на септември при 121,9 млн. лева година по-рано. Увеличението е в размер на близо 80% на годишна база.

Акциите на „Еврохолд България“ поевтиняват с над 10% в последната година, а пазарната капитализация достига повече от 427,2 млн. лева.

Свързани компании:

Еврохолд България АД(EUBG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:31 | 05.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още