IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Свиването на морските превози поставя под натиск резултатите на ИХБ

Приходите от производство на машини и ремонт на кораби вече са водещи за дружеството

14:05 | 06.12.23 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Индустриален Холдинг България АД
Снимка: Индустриален Холдинг България АД

„Индустриален Холдинг България“ АД (ИХБ) продължава да отчита спад на приходите заради свиването на морските превози.

Дружеството отчита ръст на приходите от производство на машини и от ремонт на кораби за деветмесечието, но увеличението не е достатъчно, за да компенсира спада при превозите, вижда се от консолидирания отчет, публикуван на сайта на компанията.

Това поставя печалбата на компанията под натиск, още повече, че общите разходи на групата също растат.

Нетният паричен поток от оперативна дейност се свива наполовина към края на септември в сравнение с края на септември 2022 г., а нетният паричен поток от инвестиционна дейност остава отрицателен, като значително се увеличава за периода. Компанията поддържа паричната си позиция за деветмесечието благодарение на постъпления от заеми, като наличните парични средства се увеличават на годишна база и намаляват слабо в сравнение с началото на годината.

Приходи по бизнес направления

Общите приходи от дейността на дружеството се понижават с над 16% до 91,1 млн. лева към края на септември в сравнение с близо 109,1 млн. лева към края на септември 2022 г., според данните от консолидирания отчет.

Приходите от производство на а металорежещи машини, компоненти и детайли са с най-голямо значение за дружеството. Те нарастват с близо 12% на годишна база до 28,5 млн. лева от 25,5 млн. лева.

На второ място по значение за общите приходи на дружеството вече са постъпленията от кораборемонт. Те се увеличават с близо 31% до 22,5 млн. лева от 17,2 млн. лева за отчетния период. Приходите от кораборемонт нарастват в следствие на кумулативното влияние на спада на фрахтовия пазар и увеличението на поръчките за баластни системи поради изтичане на законовия срок за поставянето им, поясняват от дружеството.

Приходите от превоз на товари по договори за рейсов чартър и от договори за тайм-чартър, които до миналата година формираха сериозен дял от общите приходи на ИХБ, значително намаляват за деветмесечието. Приходите от превоз на товари по договори за рейсов чартър се свиват до малко под 7,4 млн. лева от 20,2 млн. лева, или с почти 64%, а приходите от договори за тайм-чартър – до 15,7 млн. лева от 27,8 млн. лева, или с близо 44% на годишна база.

Относително стабилни, с малки изменения, остават приходите от проектантски услуги, обработка и съхранение на товари и наеми на кей и имоти.

Разходи и финансов резултат

ИХБ отчита консолидирани разходи в размер на общо над 82,1 млн. лева за деветмесечието при 80,1 млн. лева година по-рано, или с 2,5% повече на годишна база. Увеличението изцяло се дължи на ръста на възнагражденията в компанията.

Разходите за персонал към края на септември възлизат на малко под 26,7 млн. лева в сравнение с 25,2 млн. лева година по-рано, като нарастват с близо 6% на годишна база.

Разходите за амортизации са относително стабилни, докато тези за материали намаляват с 14% до малко над 25 млн. лева от 29,9 млн. лева година по-рано. Разходите за външни услуги нарастват с 19% на годишна база до над 18,3 млн. лева в сравнение с 15,4 млн. лева за деветмесечието на 2022 г.

Дружеството реализира печалба в размер на 9,6 млн. лева към края на септември при 35,4 млн. лева към края на септември 2022 г. Спадът достига 72% на годишна база.

В последната година акциите на ИХБ поевтиняват с над 7%, а пазарната капитализация на дружеството достига 161,67 млн. лева.

Свързани компании:

Индустриален Холдинг България АД(IHB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:05 | 06.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Toranaga
преди 4 месеца
https://tradingeconomics.com/commodity/baltic
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още