IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцарският франк достигна близо 9-годишен връх спрямо еврото

Движението отразява промяна в очакванията около основните лихви

15:50 | 07.12.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Швейцарският франк поскъпна до най-високото ниво спрямо еврото, откакто Швейцарската централна банка (SNB) се отказа от ограничението на валутата преди почти 9 години, съобщава Bloomberg.

Швейцарската валута скочи до 0,94087 франка за евро, което е най-високото му ниво от януари 2015 г. Тогава SNB разтърси финансовите пазари с неочаквания си ход да сложи край на ограниченията за това как валутата ѝ се търгува спрямо общата европейска валута, изстрелвайки франка нагоре.

Сега обаче ходът отразява промяна в очакванията около основните лихви. Доверието на инвеститорите расте, че Европейската централна банка ще намали лихвите по-скоро, отколкото швейцарската. Пазарите залагат, че ЕЦБ може да започне да разхлабва политиката още през първото тримесечие на следващата година, макар че централните банки се опитват да не потвърждават, че скоро предстои подобна стъпка.

Понижения в началото на годината ще поставят ЕЦБ пред много централни банки от развития свят, включително SNB. Икономисти от UBS Group очакват първото намаление на лихвите от SNB да бъде през юни.

Швейцарската централна банка, която трябва да обяви последното си решение за лихвите за годината на 14 декември, не е отговорила веднага на исканията за коментар.

„Може би пазарните участници започват да отразяват в цените по-агресивни намаления на лихвите от ЕЦБ следващата година, казва за Ройтерс Стефан Герлах, главен икономист на EFG Bank в Цюрих, който очаква SNB да запази лихвите без промяна на ниво от 1,75% следващата седмица.

Ръстът на франка може да накара SNB да обмисли рестартиране на интервенциите си на валутните пазари, за да отслаби валутата, смятана за убежище, но според Герлах това е малко вероятно.

„Това ще означава добавянето на валутни резерви и допълнително раздуване на баланса“, казва той. „Затова мисля, че ще искат да избегнат това“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:56 | 07.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още