IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите икономически данни помрачиха настроенията на борсите в Европа

Пазарите следят внимателно и преговорите относно новите фискални правила на ЕС

19:40 | 07.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните европейски борсови индекси записаха спадове на фона на новите икономически данни от региона, съобщава CNBC.

Общоевропейският бенчмарк Stoxx 600 отчете спад от 0,27% до 468,78 пункта.

Френският показател CAC се понижи с 0,1% до 7428,52 пункта.

Германският индекс DAX изтри 0,16% от стойността си, смъквайки се до равнище от 16 628,99 пункта.

Британският измерител FTSE записа понижение от 0,02% до 7513,72 пункта.

Пазарите реагираха на новите данни на Евростат за икономиката на еврозоната, която се свива с 0,1% през третото тримесечие. За сравнение, през второто тримесечие на 2023 г. БВП се разрасна с 0,1% както в еврозоната, така и в ЕС. Спрямо третото тримесечие на предходната година БВП остава стабилен както в еврозоната, така и в ЕС, след като се разшири и в еврозоната, и в ЕС със съответно 0,6 и 0,5 на сто през периода от април до юни.

Инвеститорите обърнаха внимание и на данните за индустриалното производство в Германия, което се е свило за пети пореден месец през октомври, което е още едно доказателство, че най-голямата икономика в еврозоната е напът да изпадне в рецесия. Производството е намаляло с 0,4% през октомври спрямо септември, което се дължи главно на сектора за машинария и оборудване, съобщават от статистическата служба в четвъртък. Резултатът не отговори на очакванията на икономисти, анкетирани от Bloomberg, които прогнозираха ръст от 0,2%.

Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 7 декември. Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 7 декември.

Ден по-рано беше публикуван и докладът за търговията на дребно в ЕС и еврозоната, която расте на месечна база през октомври. През миналия месец спрямо септември обемът на търговията на дребно е нараснал с 0,1% в еврозоната и с 0,3% в ЕС. За сравнение, през деветия месец от годината обемът на търговията на дребно се сви с 0,1% и в двата региона.

При индивидуалните акции книжата на германската софтуера група SAP поевтиняха с 0,027%, докато тези на Volkswagen изтриха 0,73% от стойността си.

Цената на акциите на италианския кредитор UniCredit се понижи с 2,09 на сто.

Пазарите следят внимателно и преговорите относно новите фискални правила на ЕС. Според германския финансов министър Кристиан Линднер блокът може да стигне до окончателно споразумение още тази седмица. От своя страна испанският министър на икономиката Надя Калвиньо изрази надежда, че още тази вечер ще бъде постигната договореност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:38 | 07.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още