IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва, подкрепен от нарасналия оптимизъм за търсенето*

Цените нараснаха преди заседанието на Фед в сряда, а след него продължиха възходящата си линия

08:40 | 14.12.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цените на петрола се увеличават в четвъртък, продължавайки ръстовете си от предишната сесия благодарение на по-голямото от очакванията седмично изтегляне на суров петрол от американските запаси и обнадеждаващите очаквания за търсенето, след като Федералният резерв изпрати сигнали за по-ниски лихви през 2024 г., предава Ройтерс.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент прибавят 23 цента до 74,49 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI поскъпват с 11 цента до 69,58 долара за барел.

Пазарът отбеляза ръст в предишната сесия заради опасения за сигурността на петролните доставки от Близкия изток след нападение срещу танкер в Червено море.

„Цените на суровия петрол нараснаха преди заседанието на Фед и събитието ги повиши още повече“, коментира анализаторът от CMC Markets Тина Тън в бележка до клиенти.

По-ниските лихви намаляват разходите по заемите за потребителите, а това може да завиши икономическия растеж и търсенето на петрол. Новината също така тласна долара към понижение за трета поредна сесия и сега той е на четиримесечно дъно, а това ще направи петрола по-евтин за чуждестранните купувачи.

Цените бяха подкрепени и от по-голямото от очакванията теглене на количества от запасите със суров петрол в САЩ, добавя Тън.

Американската администрация за енергийна информация съобщи, че енергийните компании са изтеглили повече от очакваните 4,3 млн. барела дневно суров петрол от запасите в седмицата до 8 декември заради спад на вноса.

Успокоените притеснения за ръста на търсенето също подкрепят пазара, след като Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) отдаде спада на цените  през последно време на „преувеличени притеснения“ за ръста на търсенето на суровината в новия си месечен доклад.

Фючърсите върху Брент поевтиняха с около 10%, откакто ОПЕК+ обяви нови съкращения на добива на 30 ноември. ОПЕК+ включва ОПЕК и съюзници като Русия.

Някои анализатори обаче предупредиха за растящите запаси от горива за седмицата в САЩ, които са сигнал за отслабващо търсене през зимата, като заявиха, че това ограничава общото нарастване на пазара.

„Не всички новини са добри, тъй като наличностите от бензин и дестилати растат“, отбелязват анализаторите от ANZ Брайън Мартин и Даниел Хайнс в бележка до клиенти.

*Данните са актуални към 8,30 ч. българско време. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:41 | 14.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още