IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въпреки негативния старт Dow се насочва към седма поредна седмица на растеж*

Акциите на Costco поскъпват с около 3%, след като търговецът на дребно представи отчет, който надмина прогнозите на Wall Street

18:10 | 15.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните щатски борсови индекси започват последната сесия от седмицата без единна посока, докато инвеститорите оценяват сигналите от Федералния резерв на САЩ относно паричната политика през 2024 г., съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отчита спад от 0,25% до 37 153,74 пункта, насочвайки се въпреки това към седма поредна положителна седмица.

Широкият измерител S&P 500 се понижава с 0,13 на сто до 4713,25 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite междувременно напредва с 0,30 на сто до 14 806,04 пункта.

Акциите на Costco поскъпват с около 3%, след като търговецът на дребно представи отчет, който надмина прогнозите на Wall Street.

Въпреки колебливото начало индексите се насочват към седмични ръстове. Dow държи курс към седмично увеличение от 2,8%, докато S&P 500 за момента напредва с 2,5%. Nasdaq нараства с 2,5 на сто.

В същото време става ясно, че S&P 500 е само на 1,6% от най-добрата си сесия, отчетена през януари 2022 г.

Борсовото рали се завърна на Wall Street, след като по-рано тази седмица служлителите на Федералния резерв оставиха основните си лихви непроменени, сигнализирайки, че през следващата година ще започнат постепенно разхлабване на паричната политика.

Междувременно данните за продажбите на дребно през ноември надминаха прогнозите, а докладът за потребителските цени подчерта охлаждането на инфлацията.

„Това, което чухме от гуверньора на Фед (Джером) Пауъл, беше, че не става дума за икономиката, за финансовите условия или за пазара на труда. Става въпрос за инфлацията, а инфлацията се охлажда доста бързо“, коментира Анастасия Аморозо, главен инвестиционен стратег в iCapital.

Основните щатски борсови индекси в началото на сесията на 15 декември. Основните щатски борсови индекси в началото на сесията на 15 декември.

Трейдърите обърнаха внимание и на коментарите на управителя на Фед В Ню Йорк Джон Уилямс, който заяви, че към момента не се водят разговори за понижаване на лихвите. Според него Фед е съсредоточен върху това дали е заел достатъчно рестриктивна позиция по отношение на паричната политика, за да се гарантира, че инфлацията ще се охлади до целта от 2%.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижава съответно до 3,915 на сто и 4,025 на сто.

Доларовият индекс отчита лек ръст от 0,42% до 102,39 пункта.

На петролните пазари цената на международния бенчмарк сорт Брент се понижава с 0,65% до 76,11 долара за барел. Тази на американския лек петрол WTI отчита спад от 0,64 на сто до 71,12 долара за барел.

Цената на златото расте с 0,25% до 2049,6 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:50 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:09 | 15.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още