IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мениджърите на активи отново са положително настроени към йената

Японската валута този месец достигна най-високото си ниво от края на юли спрямо долара

10:09 | 25.12.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Мениджърите на активи отново са бичи настроени към йената – за първи път от май насам, заради всеобщото мнение, че централната банка на Япония вероятно ще прекрати своята ултра разхлабена парична политика през 2024 г.

Последните данни на Комисията за търговия със стокови фючърси за седмицата до 19 декември показват намаление на мечите залози спрямо йената от страна на хедж фондовете, съобщава Bloomberg.

Йената този месец достигна най-високото си ниво от края на юли спрямо долара, тъй като Федералният резерв сигнализира за обръщане на паричната политика и намаляване на лихвите през 2024 г.

Продължават спекулациите, че Bank of Japan е готова да сложи край на политиката си на отрицателни лихвени проценти. Институцията е последната в света, която поддържа толкова разхлабена парична политика.

Европейската централна банка и централната банка на Англия също се очаква да намалят лихвените проценти през следващата година, тъй като инфлационният натиск намалява.

„Мениджърите на активи вероятно ще запазят дългите си позиции в йени, тъй като продължават спекулациите, че е възможно да се приеме промяна на януарската среща за паричната политика на централната банка на Япония“, коментира Хирофуми Сузуки, главен валутен стратег в Sumitomo Mitsui Banking Corp.

„Обръщането на позицията отразява нарастващите очаквания за намаляване на лихвените проценти в САЩ и прекратяване на отрицателните лихвени проценти на Bank of Japan през периода на данните“, допълва той.

Графика: Bloomberg Графика: Bloomberg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:09 | 25.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още