IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед се готви да понижава лихвите, но още не знае кога и с колко

Увеличава се загрижеността на централните банкери за евентуалните щети, които „прекалено рестриктивната“ парична политика може да нанесе на икономиката

22:29 | 03.01.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Представителите на Федералния резерв на САЩ изглежда са все по-убедени, че инфлацията е под контрол, а рисковете пред икономиката на страната намаляват.

Това се вижда от протокола от заседанието на централните банкери, което се проведе през декември. Документът е публикуван днес, предава Ройтерс.

Увеличава се загрижеността на централните банкери за евентуалните щети, които „прекалено рестриктивната“ парична политика може да нанесе на икономиката, става ясно още от документа.

В резултат почти всички от участниците в заседанието посочват, че „по-нисък целеви диапазон за лихвения процент по федералните фондове би бил подходящ до края на 2024 г.“, записано е в протокола.

„Няколко участника“, както се отбелязва, подчертават повишената несигурност относно това колко дълго паричната политика ще остане затегната предвид напредъка, постигнат в намаляването на инфлацията.

Според някои от централните банкери Фед наближава точка, в която може да се сблъска с „компромис“ между целта за контрол на инфлацията и поддържането на висока заетост. Това е жертва, която участниците в срещата на американската централна банка се надяват да избегнат в търсене на "меко приземяване" на икономиката.

Записаното в протокола не дава кой знае колко информация, за да се правят прогнози кога може да започне намалението на лихвите. В документа е отбелязана "необичайно повишена степен на несигурност" относно перспективите, като все още са възможни допълнителни увеличения на лихвените проценти.

Централните банкери са дискутирали и как да се защити икономиката, докато инфлацията продължава да пада. Повечето от тях смятат, според документа, че паричната политика има предвиденото въздействие и ще намали разходите на домакинствата и бизнеса.

Участниците в срещата са подчертали, че би било подходящо политиката да остане в рестриктивна позиция за известно време, докато инфлацията не започне да се движи устойчиво надолу към целта на Комисията по отворените пазари.

От Фед уверяват, че предстоящите решения за лихвите ще бъдат „внимателни и съобразени с данните за икономиката“ заради рисковете, които още не са отминали.

Фед запази референтния си овърнайт лихвен процент стабилен в текущия диапазон от 5,25%-5,50% на срещата си през декември. Според новите икономически прогнози основният лихвен процент ще трябва да бъде намален с 0,75 процентни пункта през 2024 г.

Кога точно Федералният резерв ще започне да намалява лихвите е голямото неизвестно за пазарите и икономистите. Пазарите залагат, че Фед ще намали лихвените проценти още на срещата си през март. Икономистите смятат, че това ще стане най-рано в средата на годината.

Индивидуалните очаквания на длъжностните лица за лихвите по федералните фондове в края на 2024 г. варират в широки граници. Осем от представителите на Фед смятат, че през годината ще има две намаления от по четвърт пункт или по-малко, а 11 – три или повече намаления.

Следващата среща за паричната политика ще се проведе на 30-31 януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:29 | 03.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още