IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатските индекси прекъснаха деветседмичната си печеливша серия

Новите статистически данни помрачиха оптимизма на инвеститорите

23:45 | 05.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Основните индекси на Wall Street се повишиха в петък, след по-добрите от очакваното данни за заетостта, но сложиха край на деветседмичната си печеливша серия, съобщава CNBC.

Широкият измерител S&P 500 завърши със скромно повишение от 0,18% до 4697,24 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite прибави 0,09% към стойността си и приключи сесията на ниво от 14 524,07 пункта, а бенчмаркът на сините чипове Dow Jones записа ръст от 0,07 %, и достигна ниво от 37 466,11 пункта.

Трите основни индекса отбелязаха първите си отрицателни седмични резултати от 10 седмици насам, като Nasdaq отчете най-сериозен спад от 3,25%, отбелязвайки най-лошото си седмично представяне от септември насам. S&P 500 и Dow отстъпиха със съответно с 1,52% и 0,59%.

Публикувани по-рано данни показаха, че икономиката на САЩ е прибавила повече от очакваното работни места през декември, като позициите извън селскостопанския сектор са нараснали с 216 хил. Икономисти, анкетирани от Dow Jones, очакваха ръст от 170 хил. работни места. Равнището на безработица остана на ниво от 3,7 %, което е още един индикатор за силния пазар на труда.

Докладът доведе до рязко повишаване на доходността по облигациите, като тази по 10-годишните ДЦК достигна най-високата си стойност от 4,103 %.

Силният пазар на труда би може да сигнализира, че ФЕД вероятно ще отложи първото си понижение на лихвените проценти, което трейдърите очакват с нетърпение. Преди публикуването на данните в петък, те очакваха, че Фед да започне да понижава лихвите още през март и прогнозираха, че ще ги намали шест пъти през 2024 г.

Въпреки че данните за индекса на мениджърите по поръчките на ISM в сферата на услугите показват, че бизнес активността в икономиката е продължила да се разширява, нивото от 50,6 пункта е с почти два процентни пункта по-нисък от консенсусната оценка на Dow Jones за 52,5 пункта. Границата от 50 пункта разделя растежа от спада.

Друг фактор, който оказва влияние върху пазара през новата година, е поевтиняването на технологичните акции на големи компании като Applе, чийто рейтинг беше понижен от два изследователски центъра тази седмица. Цената на книжата на производителя на iPhone се понижи с 5,9 % тази седмица.

На петролните пазари цената на европейския сорт Брент се повиши с 1,6% до 78,83 долара за барел. Американският лек петрол WTI поскъпна с 2,4% до 73,92 долара за барел.

Цената на златото се повиши с 0,09% до 2051,9  долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:45 | 05.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още