IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nasdaq Composite записа най-добрия си борсов ден от 14 ноември

И трите основни индекса отвъд Океана отбелязаха силни ръстове в началото на седмицата

23:58 | 08.01.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Основните щатски индекси отбелязаха ръст в понеделник, подкрепени от технологичните акции, докато Wall Street се опитва да се възстанови от тежка седмица, предава CNBC.

Широкият измерител S&P 500 отбеляза ръст от 1,41% и завърши деня на ниво от 4763,54 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite е нагоре с 2,2 на сто до ниво от 14 843,77 пункта. Това беше най-добрият ден на технологичния показател от 14 ноември насам. Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибави 216,90 пункта до равнище от 37 683,01 пункта.

Инвеститорите купуват технологични акции, след като секторът загуби 4% миналата седмица, а доходността по облигациите намаля в понеделник.

Книжата на Nvidia поскъпнаха с над 6%, достигайки исторически връх, а Amazon прибави 2,6% към стойността си и тласна нагоре Nasdaq. Цената на акциите на Apple се повиши с 2,4%, след като Evercore ISI посъветва клиенти да купуват. VanEck Semiconductor ETF (SMH) отбеляза ръст от 3,5% и записа най-добрия си ден от ноември насам.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа се понижи до ниво от 4,013%, а тази по 30-годишните ДЦК също е надолу до 4,172%.

Книжата на Boeing поевтиняха с 8% и ограничиха ръстовете на Dow след временното приземяване на десетки самолети 737 Max 9 за проверки. Това стана, след като част от фюзелажа на самолет се откърти. В един момент Dow отбелязваше спад с над 200 пункта за деня преди да се възстанови.

„Мисля, че все още е нова година, същият „бичи“ пазар със същия риск“, коментира Адам Търнквист, главен технически стратег в LPL Financial. Загубите миналата седмица наред с движенията в доходността по 10-годишните облигации в понеделник дават на инвеститорите „достатъчно доверие, за да се върнат към технологичния сектор“, допълва той.

„Простата история е, че акциите бяха свръхкупувани, а доходността беше свръхпродавана и сега имаме извинение за лек отскок и в двете посоки..., нищо твърде притеснително на този етап“, счита Търнквист.

Миналата седмица Wall Street записа първата си губеща седмица през последните десет, след като акциите на технологични компании с голяма пазарна капитализация като Apple се представиха слабо, а доходността нарасна. Dow се понижи с 0,59%, а S&P 500 отписа 1,52%. Nasdaq Composite отбеляза най-слабото си седмично представяне от септември, като намаля с 3,25%.

Тази седмица трейдърите може да получат по-голяма яснота за пътя на пониженията на лихвите от Федералния резерв. Индексът на потребителските цени за декември ще бъде публикуван в четвъртък, последван от индекса на производствените цени в петък. Тези цифри трябва да покажат дали усилията на централната банка да забави инфлацията до целта от 2% дават резултат.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от други шест основни валути, се понижи с 0,12% до ниво от 102,29 пункта. Еврото поскъпна до 1,095 долара, а паундът е нагоре до 1,275 долара. Спрямо йената щатските пари отписаха 0,31% до 144,2 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола спадна с 4%, след като Саудитска Арабия намали цените си, засилвайки възобновените притеснения, че на пазара има свръхпредлагане тъкмо когато търсенето отслабва.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент с доставка за март поевтиняха с 2,64 долара до 76,12 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI с доставка за февруари отбелязаха спад от 3,04 долара до 70,77 долара за барел.

Американските фючърси върху златото отписаха 0,8% до 2,034,1 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:07 | 09.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още