IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ескалиращото напрежение между Иран и САЩ повишава цените на петрола*

Опасността от блокиране на Ормузкия проток от Иран засилва опасенията за предлагането

09:16 | 30.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се повишават във вторник, след като се понижиха с повече от 1% през предходната сесия, тъй като ескалиращото геополитическо напрежение в основния регион за добив – Близкия изток, засилва опасенията за предлагането, пише Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол от типа Брент поскъпват с 39 цента, или 0,47%, до 82,79 долара за барел, а цената на фючърсите върху американския сорт West Texas Intermediate се повишава със 44 цента, или 0,57%, до 77,22 долара за барел.

И двата бенчмарка поевтиняха с по над 1 долар в понеделник, тъй като задълбочаващата се криза в областта на недвижимите имоти увеличи притесненията за търсенето от Китай, най-големия потребител на суров петрол в света, след като съд в Хонконг разпореди ликвидацията на гиганта в сектора на недвижимите имоти China Evergrande Group.

„Цената на петрола, надвишаваща 80 долара за барел, отново включва известна рискова премия, тъй като ситуацията в региона на Близкия изток остава напрегната. Това може да отшуми до седмица-две, ако няма силна реакция от страна на САЩ", казwа ръководителят на екипа за енергийния сектор на DBS Bank Сувро Саркар.

„Ако се стигне до сблъсък между САЩ и Иран и по-строги санкции, тогава очакваме цената на петрола да се задържи в диапазона 80-100 щатски долара за барел за известно време“, добави той.

Вашингтон обеща да предприеме "всички необходими действия", за да защити войските си след смъртоносна атака с дрон в Йордания от подкрепяни от Иран бойци. Това е първият смътен случай с американски военни от началото на войната в Газа, който доведе до безпокойство на пазарите.

„Ако напрежението между САЩ и Иран ескалира, особено чрез пряка конфронтация, нараства рискът доставките на петрол от Иран да бъдат засегнати. Износът на петрол от Иран вероятно е най-застрашен от потенциално по-строги санкции“, коментира анализаторът на Commonwealth Bank of Australia Вивек Дхар в бележка.

Иран е изнасял 1,2-1,6 млн. барела на ден суров петрол през по-голямата част от 2023 г., добави Дхар, което представлява 1-1,5% от световното предлагане на петрол.

„Начинът, по който Иран реагира на растящото напрежение между него и САЩ, също ще определи посоката на пазара на петрол. Основният проблем е, че Иран заплашва да блокира Ормузкия проток, през който преминават 15-20% от световните доставки на петрол“, добави той.

Междувременно се очаква запасите от суров петрол и дестилати в САЩ да са намалели през миналата седмица, а запасите от бензин вероятно са се увеличили, сочат данните от проучване на Ройтерс.

Американският петролен институт ще публикува данни за запасите в САЩ във вторник, а данните от Администрацията за енергийна информация (EIA) ще бъдат представени в сряда.

*Цените са актуални в 8:53 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:16 | 30.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още