IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските акции затвориха сесията със спадове

Акциите на италианската банка Unicredit достигнаха най-високото си ниво от 2015 г.

21:20 | 05.02.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейските акции затвориха с леки понижения сесията в понеделник.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 спадна с 0,05% до 483,69 пункта. От включените в индекса сектори акциите от сферата на търговията на дребно поевтиняха със средно 2,2%, а от сектора храни и напитки поскъпнаха с 1,1%.

Акциите на миннодобивните компании поевтиняха с 1,7% заради спада на цените на повечето метали.

В Германия DAX се понижи с 0,08% до 16 904,06 пункта, във Великобритания FTSE 100 отписа 0,04% до 7612,86 пункта, а във Франция CAC 40 – с 0,03% до 7589,96 пункта.

Акциите на италианската банка Unicredit достигнаха най-високото си ниво от 2015 г., след като поскъпнаха с 8% в сесията. Банката обяви, че ще върне 8,6 млрд. евро на инвеститорите заради по-високите от очакваното продажби.

Същевременно акциите на банките Santander и Lloyds изтриха, съответно, 5% и 1%, след като Financial Times съобщи, че Иран е използвал сметки в тези кредитори, за да прехвърля пари по целия свят като част от мащабна схема за избягване на международните санкции. Това покоси и основния индекс на фондовия пазар на Испания IBEX, който изтри 1,2% до 9941,3 пункта.

Акциите на скандинавската банка Nordea също поевтиняха с 5%, след като резултатите ѝ за четвъртото тримесечие не оправдаха очакванията.

Датският производител на лекарства Novo Nordisk добави 3,6% към пазарната си оценка, след като неговата компания майка обяви, че купува Catalent - ключов производствен подизпълнител на популярното лекарство срещу затлъстяване Wegovy.

Доходността по германските държавни облигации, считани за еталон в региона, продължи да се покачва и достигна 2,318%, тъй като стабилните данни за работните места в САЩ изляха студена вода върху надеждите за ранно намаляване на лихвените проценти в най-голямата икономика в света. Това зададе тон и за другите централни банки, пише Ройтерс.

Настроенията останаха приглушени в понеделник, тъй като председателят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл коментира в интервю, излъчено в неделя, че централната банка на САЩ може да бъде „благоразумна“ при вземането на решение кога да намали референтния си овърнайт лихвен процент.

„Въпреки че намаленията ще се случат, те вероятно ще бъдат наполовина на темпото, което пазарът прогнозира тази година, като само три са планирани от централните банкери“, казва Сузана Стрийтър, ръководител на отдела за пари и пазари в Hargreaves Lansdown.

Това е послание, което той (Пауъл) продължава да повтаря у дома и очевидно се чувства уверен да го подсили предвид оживения доклад за работните места в петък", допълва тя.

В допълнение към опасенията относно лихвените проценти, които се очертава да се задържат високи за по-дълго време, съставният PMI, изчисляван от S&P Global, показва, че икономиката на еврозоната отчита колебливи признаци на възстановяване през януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:21 | 05.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още