IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Положителните икономически данни не успяха да върнат оптимизма на борсите в Европа

Акциите на L’Oreal поевтиняха с над 7%, след като компанията за козметични продукти представи отчет, който не можа да оправдае очакванията на анализаторите

19:15 | 09.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните европейски борсови индекси приключиха последната сесия за седмицата със спадове на фона на новата порция икономически данни и корпоративни отчети от региона, съобщава CNBC.

Общоевропейският бенчмарк Stoxx 600 отчете спад от 0,08% до 484,89 пункта.

Френският измерител CAC се понижи с 0,24 на сто до 7647,52 пункта.

Британският показател FTSE изтри 0,3% от стойността си, смъквайки се до равнище от 7572,58 пункта.

Германският индекс DAX записа спад от 0,22% до 16 926,5 пункта.

Във фокуса на пазарите попаднаха новите данни за инфлацията в Германия, която през януари се забавя до най-ниското си ниво от близо 30 месеца насам. Потребителските цени са се повишили с 2,9% на годишна база през януари спрямо 3,7% през декември. На месечна основа цените в Германия са се повишили с 0,2%. Последният път, в който Германия отчете толкова ниски нива на инфлация, беше през юни 2021 г.

Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 09 февруари. Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 09 февруари.

Междувременно централната банка на Франция обяви, че очаква икономиката на страната да се разшири леко в началото на годината. Активността в сектора на услугите се засилва през януари, но се променя незначително в производството. Бизнес лидерите, анкетирани в проучването на централната банка, очакват подем в индустрията и по-слаб ръст при услугите през февруари. Въз основа на тези резултати и други показатели, регулаторът изчислява, че икономиката ще се разшири с около 0,1%-0,2% през първото тримесечие.

При индивидуалните акции книжата на L’Oreal поевтиняха с над 7%, след като компанията за козметични продукти представи отчет, който не можа да оправдае очакванията на анализаторите.

Цената на акциите на Hermes междувременно нарасна с 4,8% на фона на силния тримесечен отчет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:12 | 09.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още