IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската инфлация достига 30-месечно дъно през през януари

Резултатът се дължи на забавянето на ръста на цените на хранителните продукти и поевтиняването на енергоизточниците

13:28 | 09.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Германската инфлация се е забавила до най-ниското си ниво от близо 30 месеца насам през януари благодарение на сериозното охлаждане на ръста на цените на стоките, съобщава статистическата агенция във Висбаден Destatis.

Потребителските цени са се повишили с 2,9% на годишна база през януари спрямо 3,7% през декември. На месечна основа цените в Германия са се повишили с 0,2%. Последният път, в който Германия отчете толкова ниски нива на инфлация, беше през юни 2021 г.

Измерена с хармонизирания индекс на потребителските цени на ЕС, инфлацията в Германия остава на ниво от 3,1 на сто на годишна база. Спрямо предходния месец цените са се понижили с 0,2%.

„Темпът на инфлация се забавя в началото на годината“, казва Рут Бранд, председател на федералната статистическа служба. Тя добавя, че „ситуацията с цените на енергийните продукти забележимо се подобрява и ръстът на цените на храните продължава да се забавя, но все още остава над общия темп на инфлация“.

Сред основните компоненти на инфлацията цените на енергийните продукти са се понижили с 2,8% спрямо нивото им през същия месец година по-рано.

Цените на електроенергията за домакинствата са спаднали с 3,4%, а горивата са поевтинели с 2,0% през първия месец от годината.

Ръстът на цените на хранителните продукти също се е забавил от 4,6% до 3,8% през януари.

Същевременно цените на услугите са се повишили с по-бърз темп (3,4% спрямо 3,2% през декември), стимулирани от цените за поддръжка и ремонт на жилища (7,8%), заедно с ръст на цените в ресторантите (от 6,6%).

Базисната инфлация, която изключва волатилни елементи като храни и енергоизточници, е спаднала до 3,4%, достигайки най-ниското си равнище от юни 2022 г. насам. На месечна база тя съвпада с общата – на ниво от 0,2%.

Имаше смесени сигнали по-рано тази седмица, когато данните отчетоха неочакван ръст на декемврийските фабрични поръчки, макар и само заради големите поръчки заедно с продължаващия спад при износа.

Освен това Германия изправена пред риска от потенциална рецесия, след като брутният вътрешен продукт на страната се сви с 0,3% през четвъртото тримесечие на 2023 г. и започна годината нестабилно.

Инфлацията в Германия остава по-висока от тази в цялата еврозона, която се е забавила до 2,8% през януари, според предварителните данни на европейската статистическа служба Евростат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:28 | 09.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още