IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оптимизмът за търсенето в САЩ повишава цените на петрола*

Суровината получи подкрепа и от по-слабия щатски долар, засилващ интереса на търговците с други валути

10:05 | 22.02.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се пoвишават за втори пореден ден в четвъртък на фона на очакванията, че търсенето в САЩ, най-големия потребител на петрол в света, ще се подобри, докато рафинериите се опитват да заработят отново след прекъсванията. Слабият долар също подкрепя цените на суровината, пише Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол от типа Брент поскъпват със 32 цента, или 0,39%, до 83,35 долара за барел, а цената на фючърсите върху американския сорт West Texas Intermediate се повишава с 35 цента, или 0,45%, до 78,26 долара за барел. И двата бенчмарка поскъпнаха с 1% в сряда.

„Цените са стабилни до момента, а участниците на пазара изглежда очакват те да достигнат най-високата си стойност от началото на годината след ралито през февруари“, каза Яп Джун Рон, пазарен стратег в IG, добавяйки, че геополитическото напрежение им е оказало подкрепа.

„Въпреки това ръстовете за момента може да бъдат частично ограничени на фона на по-високите от очакваното запаси от суров петрол в САЩ, отчетени от Американския петролен институт (API), които накараха пазарните участници да изчакат и Администрацията за енергийна информация да публикува резултати“, добави Яп.

Запасите от суров петрол са нараснали със 7,17 млн. барела през седмицата, приключила на 16 февруари, според пазарни източници, цитиращи данни на Американския петролен институт (API) в сряда. Наличностите от бензин също са се увеличили, а тези от дестилати са намалели.

Това се дължи и на прекъсванията в големите рафинерии, които забавиха преработката до най-ниските нива от две години насам, въпреки че съоръженията вече възобновяват работата си.

Рафинерията на BP с капацитет 435 хил. барела дневно в Индиана, най-голямата в Средния Запад на САЩ, ще възстанови дейността си напълно през март, заявиха източници, запознати с въпроса, след като прекъсвания при електрозахранването от 1 февруари попречиха на работата ѝ.

Рафинерията на TotalEnergies, преработваща 238 хил. барела на ден в Порт Артур, Тексас, също се опитва да се върне към нормалните нива на работа, въпреки че все още го прави на минимални обороти след прекъсване на електрозахранването заради лошото време.

Анализаторите очакват нивата на работа на рафинериите в САЩ да са се засилили до 81,5% миналата седмица от 80,6% от общия капацитет през предходната седмица, според проучване на Ройтерс.

Суровият петрол беше подкрепен и от по-слабия щатски долар, който го прави по-евтин за търговците с други валути.

„Отслабването на американската валута може да подкрепи суровината в краткосрочен план“, заяви Яп.

*Цените са актуални към 9:50 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:05 | 22.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още