IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтинява на фона на потенциално отлагане на лихвените понижения в САЩ*

Апетитът към риск изглежда е по-слаб тази седмица, а силният щатски долар оказва натиск върху цените на суровините

08:38 | 26.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се понижават в понеделник, задълбочавайки спадовете от предходната си сесия, след като щатският долар поскъпна на фона на опасенията на пазара, че по-високата от очакваното инфлация може да отложи намаленията на високите лихви в САЩ, които ограничават търсенето на горива в световен мащаб, предава Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол от сорта Брент поевтиняват с 27 цента, или 0,33%, до 81,35 долара за барел, а цената на фючърсите върху американския лек суров петрол от типа WTI се понижава с 28 цента, или 0,37%, до 76,21 долара за барел на фона на по-силния долар, който оскъпява петрола за притежателите на други валути.

Спадът на цените задълбочава загубите от миналата седмица, когато Брентът поевтиня с около 2%, а WTI – с над 3%, заради сигнали, че намаляването на лихвените проценти в САЩ може да бъде отложено с два месеца заради ускорение на инфлацията.

„Апетитът към риск изглежда е по-слаб след подкрепеното от Nvidia пазарно рали миналата седмица, тъй като очакванията за по-високи лихви за по-дълго време засилиха щатския долар, оказвайки натиск върху цените на суровините“, заяви независимият анализатор от Оукланд Тина Тън.

Цените на петрола се търгуват в диапазона 70-90 долара за барел от ноември насам, тъй като нарастващото предлагане в САЩ и опасенията за слабото търсене в Китай компенсират съкращенията на доставките на Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници (ОПЕК+) въпреки двете продължаващи войни.

„Цените на суровия петрол се понижиха заради липса на нови двигатели за техния ръст“, пишат анализатори от ANZ в бележка. „Петролът е изправен между перспективите за по-нисък добив на ОПЕК и повишени геополитически рискове, които оказват подкрепа на цените, и мечи опасения за слабото търсене в Китай“.

Премията за геополитически риск от атаките на йеменските хути срещу кораби в Червено море остава скромна – само 2 долара за барел сорт Брент, посочват анализатори на Goldman Sachs в бележка.

Въпреки това банката повиши лятната прогноза, очаквайки цените да достигнат 87 долара за барел в пика през лятото от 85 долара преди това, тъй като смущенията в Червено море са причина за по-силно от очакваното използване на запасите на държавите членки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Goldman Sachs все още очаква търсенето на петрол да нарасне с 1,5 млн. барела на ден през 2024 г., но намали прогнозата за Китай, като същевременно повиши тази за САЩ и Индия.

„Силният ръст на предлагането извън ОПЕК вероятно почти ще поддържа темпа на стабилното глобално търсене“, добавиха анализаторите.

Въпреки че войната между Израел и „Хамас“ в Близкия изток продължава, съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан каза пред CNN в неделя, че преговарящите от Съединените щати, Египет, Катар и Израел са се споразумели за основните параметри на сделката за заложници по време на преговорите в Париж, но преговорите продължават. Израелският премиер Бенямин Нетаняху каза, че все още не е ясно дали сделката ще се материализира.

Освен това Катар ще увеличи допълнително производството на втечнен природен газ въпреки неотдавнашния рязък спад на световните цени.

В САЩ анализатори на ANZ очакват петролните запаси да започнат да намаляват през следващите седмици, тъй като работата в рафинериите се възстановява, което може да окаже известна подкрепа на цените.

*Цените са актуални към 8:27 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:38 | 26.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още