IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nasdaq отчете нов рекорд за първи път от 2021 г. насам

Индексът на „сините чипове“ Dow Jones затвори с ръст от 0,12% до 38 996,39 пункта

23:42 | 29.02.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Nasdaq затвори след сесията в четвъртък на рекордно високо ниво за първи път от 2021 г. насам.

Индексът е подкрепен от интереса към изкуствения интелект, а данните за инфлацията засилват надеждите, че през лятото ще започне намаление и на лихвите в САЩ, съобщава „Ройтерс“.

Индексът на „сините чипове“ Dow Jones затвори с ръст от 0,12% до 38 996,39 пункта. Широкият индекс S&P 500 добави 0,52% до 5096,27 пункта, а Nasdaq приключи сесията с ръст от 0,9% до 16 091,92 пункта.

Търговците на дребно се представиха смесено в сесията. Акциите на Best Buy поскъпнаха с повече от 1%, след като компанията отчете по-малък спад на продажбите през четвъртото тримесечие от очакваното и надмина прогнозите за печалбата. Дружеството се е възползвало от празничните оферти и е реализирало ръст и на платените членства.

Акциите на Bath & Body Works същевременно изтриха 5%, след като специализираният търговец прогнозира годишни продажби и печалба под очакванията на анализаторите заради свитите разходи на потребителите за несъществени покупки.

Софтуерните компании продължават с ралито на пазарите. Salesforce Inc добави 3% към пазарната си оценка, след като обяви първия си тримесечен дивидент и засили програмата си за обратно изкупуване. Това компенсира влошените насоки за цялата година, които не отговарят на очакванията на анализаторите.

Някои на Уолстрийт смятат, че компанията, която разработва и предлага софтуер за връзки с клиенти, е готова да се възползва от бума на изкуствения интелект, за да си проправи пътя за увеличаване на пазарния дял. „Вярваме, че това е голяма възможност, която може значително да облагодетелства CRM през следващите години и може да увеличи общите приходи с 4 млрд. долара годишно“, коментират от Wedbush в бележка.

Акциите на Okta Inc поскъпнаха с 22%, след като компанията за цифрова сигурност обяви силни прогнози за текущото тримесечие, след като публикува по-добри от очакваното резултати за четвъртото тримесечие на 2023 г.

Акциите на Snowflake поевтиняха с 18%, след като стана ясно, че главният ѝ изпълнителен директор Франк Слутман се е оттеглил. Отделно компанията прогнозира приходи за първото тримесечие под очакванията на Уолстрийт заради нарастващата конкуренция.

Пазарната оценка на HP изтри почти 1%, след като тримесечните приходи на компанията не оправдаха очакванията заради по-слабото търсене на персонални компютри.

По-рано в четвъртък данни показаха, че индексът на цените на личните потребителски разходи (PCE) се повишава с 0,3% миналия месец и с 2,4% през 12-те месеца до януари. Това облекчава опасенията на инвеститорите, че упоритата инфлация ще накара Фед да задържи лихвените проценти на високи нива за по-дълго време от очакваното.

Междувременно има признаци и че законодателите в САЩ ще постигнат напредък в усилията си да избегнат затваряне на правителствени служби заради липса на финансиране. Камарата на представителите на САЩ подкрепи законопроект за предотвратяване на частично затваряне на правителството, като изпрати законодателната мярка за гласуване в Сената.

Законопроектът обаче ще позволи по-кратък период за отпускане на временно финансиране – само седмица. През това време ще продължат преговорите за намиране на по-трайно решение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:43 | 29.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още