IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола се насочва към умерен седмичен ръст*

Перспективите ОПЕК+ да удължи съкращенията на добива си оказват допълнителна подкрепа на цените

10:09 | 01.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се повишaват в петък и се очаква да завършат седмицата с лек ръст, докато пазарите чакат решението на Организацията на страните износителки на петрол и съюзниците ѝ (ОПЕК+) за предлагането през второто тримесечие на фона на разнопосочни сигнали за търсенето от ключовите потребители САЩ и Китай, пише Ройтерс.

Фючърсите върху европейския суров петрол от типа Брент поскъпват с 28 цента, или 0,34%, до 82,19 долара за барел, а цената на фючърсите върху американския сорт West Texas Intermediate (WTI) се повишава със 17 цента, или 0,22%, до 78,43 долара за барел.

WTI е напът да поскъпне с най-малко 2,5% тази седмица, а Брентът се задържа близо до цената, на която приключи миналата седмица. Европейският петрол остава на цена над 80 долара вече три седмици.

„Очакванията за удължаване на съкращенията на добива от ОПЕК+ през второто тримесечие на 2024 г. също оказват влияние върху настроенията, тъй като се очаква търсенето да остане слабо... Въпреки това времевите спредове при фючърсите върху Брента се разшириха. Преминаването към бича пазарна структура (backwardation) ще подкрепи ръста на за цените, тъй като пазарите оценяват затягането през следващите месеци“, добавят анализаторите.

Проучване на Ройтерс показа, че Организацията на страните износителки на петрол е добивала 26,42 млн. барела на ден този месец, което е с 90 хил. барела дневно повече, отколкото през януари. Добивът в Либия на месечна база се е увеличил със 150 хил. барела на ден.

Очаква се членовете на ОПЕК да решат дали ще удължат съкращенията през първата седмица на март, твърдят източници, като се очаква отделните държави да обявят решенията си.

Все по-големите шансове ОПЕК+ да продължи със съкращенията на добива и след първото тримесечие, потенциално до края на 2024 г., вероятно ще задържи цените на петрола над 80 долара за барел, коментира Сувро Саркар, ръководител на екипа в енергийния сектор на DBS Bank.

Подкрепяйки цените, предпочитаният от Федералния резерв измерител на инфлацията - индекса на личните потребителски разходи (PCE) в САЩ, показа, че инфлацията през януари е била на ниво, съвпадащо с прогнозите на икономисти, засилвайки пазарните залози за намаляване на лихвите през юни.

Това, от своя страна, би могло да свие потребителските разходи и да стимулира активното купуване на горива.

Въпреки това данните за индекса на мениджърите по поръчките (PMI) в Китай, най-големия потребител на петрол в света, ограничи ръста на цените.

Фабричната активност в Китай през февруари се е свила за пети пореден месец, показа официално проучване в петък, повишавайки натиска върху властите в Пекин да въведат допълнителни стимули.

„По отношение на търсенето ние сме съгласни, че второто тримесечие ще бъде трудно и прогнозираме, че Брентът ще се търгува на по-ниски цени през второто тримесечие на 2024 г. в сравнение с първото, преди да се възстанови през втората половина на годината на фона на потенциалния сценарий за намаляване на лихвените проценти, което би трябвало да стимулира потоците от средства към по-рискови активи", каза Саркар от DBS Bank.

*Цените са актуални към 9:53 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:09 | 01.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още