IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акционерите на „Смарт Органик“ ще гласуват и дивидент от 0,22 лева на акция

Основателят и изпълнителен директор на компанията Яни Драгов предлага допълнителни точки, които да се разгледат на общото събрание на 19 март

20:00 | 01.03.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: БФБ АД
Снимка: БФБ АД

Акционерите на „Смарт Органик“ АД ще гласуват и дивидент на свиканото на 19 март общо събрание.

Това предлага Яни Драгов, основателят и изпълнителен директор на дружеството, който има и над 5% дял от акциите.

Акционерите в компанията се събират, за да гласуват прехвърлянето на акциите ѝ от пазар beam на БФБ-София на основен пазар, както и увеличение на капитала. Компанията ще търси от инвеститорите до 19,6 млн. лева, като ще предложи малко над 1 млн. акции по 19 лева всяка.

Акционерите ще гласуват и промени в устава на „Смарт Органик“ във връзка с увеличението на капитала и прехвърлянето на акциите на основен пазар на БФБ-София. Ще бъде избран и нов съвет на директорите за петгодишен мандат.

Яни Драгов предлага акционерите да гласуват и финансовия отчет за 2023 г. и докладите на ръководството на „Смарт Органик“ за миналата година, както и да се избере нов одитор за 2024 г.

Той предлага и разпределяне на дивидент в размер на 0,22 лева на акция, или общо 2 268 200 лева от печалбата за миналата година. Останалите над 10,3 млн. лева се предлага да бъдат отнесени като неразпределена печалба.

„Смарт Органик“ публикува отчета си за четвъртото тримесечие на 2023 г. тази седмица. Данните показват, че печалбата на компанията нараства с почти 50% на годишна база към края на 2023 г. в сравнение с края на 2022 г.

В последната година акциите на производителя на биохрани поскъпват с над 64% до почти 212,4 млн. лева.

Свързани компании:

Смарт Органик АД(SO)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:32 | 01.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още